Почти половината от регистрираните на трудовата борса безработни младежи са без професия

Близо 29 хиляди са безработни младежи до 29-годишна възраст с регистрация в бюрата по труда през януари. 16 хиляди от тях нямат специалност и професия, а над 6 хиляди са с начално или по-ниско образование, съобщи БНР.

5 300 от младите безработни са с работническа професия, а 7 300 са специалистите, висшистите са 4 600. Областите Пловдив, Пазарджик, Сливен и Благоевград са първенците по регистрираните млади без специалност или професия. В същото време във всички области в страната най-малко безработни младежи има от завършилите математически образователни специалности, те са под хиляда. Работа търсят други 2 600 млади, завършили икономика и право.

От агенцията по заетостта информират още, че през януари над 800, неактивно и продължително безработни, са консултирани и мотивирани да опитат да намерят заетост, включително и по мерките и програмите на държавата за субсидирана заетост. Обяснено е било и как се търси и как се започва работа в чужбина чрез мрежата за професионална мобилност EURES (Европейски служби по заетостта).

Виж също...

Loading...