Предлагат разкриването на 2 нови специалности в училищата в Брезник и Трън за учебната 2019/2020 година

Разкриването на 2 нови паралелки в средните училища в градовете Брезник и Трън може да стане факт от следващата учебна година. Това стана ясно по време на днешното заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие, предаде репортер на Zapadno.com.

В дневния ред на заседанието беше включена точка с обобщено предложение на Регионално управление на образованието-Перник за държавен план-прием в профилираните, професионалните гимназии и средните училища в област Перник за учебната 2019/2020 година. Предложението на Регионалното управление на образованието е от следващата учебна година в средните училища на общините Брезник и Трън да бъдат разкрити 2 нови паралелки.

За средно училище “Васил Левски” в град Брезник се предлага разкриването на паралелка с профил “приложно програмиране”. Предложението за разкриване на нов профил в средно училище “Гео Милев” в град Трън също е от сферата на компютърните науки. За трънската гимназия се предлага да бъде разкрита паралелка с профил “софтуерни и хардуерни науки”.

Предложенията на Регионално управление на образованието-Перник са съобразени с пазара на труда в региона, както и директорите на училищата. “Както виждате от презентацията сме се постарали заедно с директорите на училищата, с работодателските организации, с фирмите, да отговорим максимално на потребностите на пазара на труда, които да намерят златното сечение с възможностите на училищната мрежа на Пернишка област, така че да бъдат удовлетворени максимално желанията преди всичко на бизнеса и евентуално и желанията на учениците.”, каза началникът на Регионално управление на образованието-Перник Ваня Коконова.

Тази година окончателният държавен план-прием ще бъде утвърден на 30 април, а не както през изминали години – в края на месец март. Предложението за план-прием ще бъде оповестено на сайта на Регионалното управление на образованието, така че заинтересованите страни да имат свободен достъп за мнения и коментари преди окончателното му одобряване, поясни още Ваня Коконова. “Разбира се след като преминем към Комисията по заетостта, следващият месец минаваме и на защита на държавния план-прием в Министерство на образованието и науката, където се събира една многочислена комисия. Така че тази процедура е обвързана със сериозни анализи, със сериозна аргументация, за да се стигне до финалния резултат.”, каза началникът на Регионалното управлението на образованието и добави, че задължително предложението се съгласува и с общинските администрации.

През учебната 2018/2019 година в училищата в Брезник и Трън бяха разкрити паралелки по специалностите „Софтуерни и хардуерни науки” и „Хуманитарни науки”. В паралелката по специалността „Софтуерни и хардуерни науки” в средно училище “Васил Левски” в Брезник броят на учениците е 26. По специалността „Хуманитарни науки” в средно училище “Гео Милев” в Трън учениците са 19, сочат още данните от Регионално управление на образованието.

Виж също...

Loading...