Гигинчани отбелязаха Трифон Зарезан и провъзгласиха местен жител за Цар на лозята – ВИДЕО

Жители и гости на брезнишкото село Гигинци пресъздадоха старата традиция по отбелязването на Трифон Зарезан. Това се случи по-рано днес в дома на семейство Васкови от селото, предаде репортер на Zapadno.com.

По традиция част от гостите на семейство Васкови се събраха на площада в Гигинци, откъдето с жива музика се отправиха към домакините. Оркестър “Средец” (София) водеше групата, в която бяха кметът на селото Цана Сандова, секретарят на местното народно читалище „Искра-1952“ Пепи Борисов и миналогодишният Цар на лозята Петър Йоцев. Към групата се присъединиха и други жители на селото, подтикнати от звуците на живата музика.

Домакините Елка и Методи Васкови посрещнаха всички гости и ги поканиха в двора на дома си, под лозницата. В двора се изви хоро под звуците на оркестър “София”. След кратка музикална пауза, кметът Цана Сандова поздрави гостите и остави Методи Васков да направи ритуално зарязване на лозницата. Кметът пък изсипа вино от менче в корените на лозницата, както и пепел от огнището от Бъдни вечер. С отрязаните клонки беше направен венец, който кметът на селото постави на главата на домакина, с което го провъзгласи за Цар на лозята. По традиция миналогодишният Цар на лозята Петър Йоцев предаде гегата на неговия съселянин. Домакините почерпиха гостите, които опитаха домашно приготвени баници, питка, печено пиле, сладки, сухи мезета, вино и ракия.

Методи Васков наследил лозята от своя баща, а от нея произвежда вино за собствена консумация. Досега той не е имал честта да бъде провъзгласяван за Цар на лозята.

Отбелязването на празника продължи с хороводни танци на площада, след което гостите се пренесоха в големия салон на читалището за организирано тържество.

Вижте как гигинчани отбелязаха Трифон Зарезан във видеото, което Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...