Скулптор на над 30 монументални творби прави паметника на Гюрга Пинджурова, който ще краси центъра на Трън

Скулпторът Спас Киричев от Пазарджик е майсторът, който изработва паметникът на оперната и народна певица Гюрга Пинджурова, научи Zapadno.com.

Скулпторът започнал изработването на монумента в края на миналата година. В начинанието той има помощници, а крайният срок за завършване на скулптурата е до края на месец април. Община Трън отпуска 33 000 лева за изработването на паметника, а средствата са от общинския бюджет. Намерението на управата е монументът да бъде монтиран до сградата на местното читалище в град Трън и да бъде открит за празника на Гюрга Пинджурова.

Спас Киричев е скулптор с над 30-годишен опит. През 1988 година завършва Художествената академия в град София със специалност “скулптура” при професор Борис Гондов. Член на Съюза на българските художници. Получава награда за скулптура в ОХИ “Благоевград” и награда на Община Пазарджик през 2001 година. Скулпторът е участвал в изложба в немския град Бургведел. Негови произведения красят места в Ботевград, Белово, Пещера, Пазарджик, Стрелча, Пловдив и други населени места в страната и чужбина. Сред монументите, които е изработил са паметник на руските освободители в град Белово, входна арка в Пазарджик, два фонтана-водни нимфи в Международен панаир в Пловдив и други. Има над 20 самостоятелни изложби и е участвал в различни симпозиуми през последните 20 години, става ясно от сайта на скулптора.

Виж също...

Loading...