Дъбът-цер в трънското село Рани луг е обявен за вековно дърво преди 36 години

Скоро ще се навършат 36 години от обявяването на дъбът-цер в трънското село Рани луг за вековно дърво, научи Zapadno.com.

Със заповед от 9 март 1983 година дървото е обявено за вековно. Заповедта е обнародвана в “Държавен вестник” на 1 април 1983 година. Преди 36 години възрастта на вековното дърво е била 300 години, височината е била 20 метра, а обиколката на 4 метра и 60 сантиметра, става ясно от информация на Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите-Перник.

Според правилата за вековните дървета са забранени всякакви действия като нараняване на стъблот, кастрене, чупене на клони и други, които могат да доведат до повреждане или унищожаване на вековните дървета. Друго изискване е вековните дървета да бъдат оградени с подходяща ограда, за да бъдат предпазени от животни, които биха наранили дървото. Обозначението на дърветата става с природозащитен знак, като не се уточнява точно какъв. Наскоро ентусиасти обозначиха вековният дъб-цер в Рани луг с поставянето на метална табелка, забита с пирони в кората. Според експерт от Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите-Перник няма ясно регламентирано правило по какъв начин да става обозначението.

През месец януари тази година вековният гигант в Рани луг спечели конкурса „Дърво с корен“ за 2018 година с помощта на 1 236 гласа. От 1 февруари дървото се състезава за титлата “Европейско дърво на годината”. Гласуването отново се осъществява през интернет и ще продължи до 28 февруари. До момента на писане на статията временните резултати показват, че дъбът-цер е събрал 5 820 гласа. Конкуренцията е сериозна, тъй като две други дървета са събрали над 15 000 гласа.

Може да гласувате за дъбът-цер от Рани луг чрез линка: https://www.treeoftheyear.org/Bulgaria

Виж също...

Loading...