В Брезник показаха как преди 146 години Васил Левски и съратниците му са се преборили за свобода и независимост – СНИМКИ

Концерт-спектакъл под надслов „България над всичко“ беляза патронния празник на средно училище “Васил Левски” в град Брезник, научи Zapadno.com.

Събитието беше заснето от обектива на най-известния любител-фотограф в града – Ваня Иванова. Сред официалните гости на спектакъла бяха заместник-кметовете на Община Брезник и духовници от Църногорския манастир „Свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамян“. Песни, рецитали и исторически възстановки се преплетоха на сцената на големия салон в народно читалище “Просвещение-1870”. По традиция в началото бяха отправени приветствени слова от официални гости.

Директорът на училището Емилия Вълова засегна темата със съвременните апостоли по време на приветствието си към гостите в залата. “Дълбоко убедени сме, че и днес имаме апостоли. Съвременните апостоли са представители на училищното настоятелство “Васил Левски” към СУ “Васил Левски” с председател Бистра Кръстева. За апостолската им отдаденост и съпричасност към дейността и развитието на училището, колективът присъжда една грамота за признателност.”, каза директорът на брезнишката гимназията и пожела настоятелството да продължава в същия дух. Емилия Вълова поясни още, че знак за живата памет е откриването на бюстът-паметник на Васил Левски в Брезник, което се състоя вчера.

В приветственото си слово кметът на Община Брезник Васил Узунов припомни важността на датата, на която се прекланяме пред Васил Левски. Словото беше прочетено от заместник-кмета на Община Брезник Мария Добревска. “Нека и вие уважаеми учители и ученици, с търпение и воля постигате мечтите си. С упоритост и вяра в собствените сили да реализирате поставените цели. Нека животът и делата на Апостола бъдат пример за човешко достойнство, чест и преданост към Отечеството. Честит празник на всички.”, обърна се чрез приветствието си кметът на Брезник.

Концертът-спектакъл се проведе със съдействието на народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник. Поздравителни адреси бяха изпратени от политическа партия ГЕРБ, председателят на Общински съвет-Брезник Виолета Младенова, кметът на Община Брезник Васил Узунов, основно училище “Христо Смирненски” – село Ноевци и директорът на Минно-геоложкият университет „Свети Иван Рилски“ – София. Цветя за празника бяха поднесени от името на кмета на Община Брезник Васил Узунов, Общински съвет-Брезник, политическа партия ГЕРБ, училищно настоятелство “Васил Левски” – Брезник и други.

Разгледайте снимки от концерта-спектакъл, които Ваня Иванова засне:

[maxgallery id=”34394″]

Снимки: Ваня Иванова, Фотография

Виж също...

Loading...