Туристическите обекти в страната се свързват онлайн с МВР, Общините, Агенцията по приходите и Министерството на туризма

До 1 октомври бизнесът има гратисен период, в който няма да бъдат налагани глоби, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при представянето на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) във вторник. Проектът вече е задействан в няколко пилотни общини и до 1 октомври в системата трябва да постъпи информация от всяко място за настаняване на България, предаде репортер на Zapadno.com.

Като мярка за изсветляване на сивия сектор в бизнеса за тази система се говори от няколко години. От вчера, 20 февруари, проектът стартира и започва въвеждането на база данни. „Единната система за туристическа информация свързва в реално време регистрите на всички места за настаняване с Министерството на туризма, Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи, общините и ще увеличи приходите в туризма. Всички лицензирани туристически обекти в страната ще отчитат гостите си в реално време, което важи включително и за най-малките обекти – къщи и стаи за гости и други – всяко място, което се използва с цел туризъм.“. Това заяви вчера министърът на туризма Николина Ангелкова пред NOVA телевизия.

„За да сме сигурни, че като институция сме дали всичко за правилното функциониране на системата, определихме гратисен период до 1 октомври.“, уточни министърът. След тази дата ще се налагат санкции за неподаване на данни в системата. Те варират от 1 000 до 3 000 лева. При повторно нарушение санкцията става двойна, а при трето ще се пристъпва и към заличаване и отнемане на лиценза. Министерството на туризма ще прави на всеки две седмици мониторинг как функционира системата.

Съгласно закона всички обекти, които приемат туристи са длъжни да предоставят туристически услуги в категоризиран туристически обект. Длъжни са и да водят регистър за настанените туристи. Въвеждането на електронната система за този регистър не изисква влагане на допълнителни средства от собствениците на обекти, тъй като не е нужен нов хардуер, а информацията се въвежда онлайн през браузър в интернет.

Законът за туризма изисква всяка Община да създава и поддържа общински регистър на категоризираните туристически обекти на територията на общината. Този регистър е част от Националния туристически регистър. Към настоящия момент в Националния туристически регистър са посочени 6 места за настаняване в община Брезник и 5 места за настаняване в община Трън. В Брезнишко това са: къщите за гости „Маргарита“, „Джерман“ и „Елбеа“ в село Конска, къща за гости „Фамилия“ в село Сопица, както и хотелите „Чери дрийм“ на язовира край село Слаковци и хотел „Бърдото“ край града. В Трънско са включени: хотел „Ерма“ в Трън, семеен хотел в Парамун, стаи за гости в Бусинци и Врабча, както и три къщи в комплекс „Горочевци“.

Прави впечатление, че популярният туристическия информационен център при Ждрелото на река Ерма не фигурира в регистъра на министерство на туризма. Подобни центрове се сертифицират доброволно, тази процедура не е задължителна, както е задължителна категоризацията на местата за настаняване. Според нормативната уредба сертифицирането на туристически информационен център се извършва с цел удостоверяване пригодността на центъра за предлагане на качествено информационно обслужване на действителните и потенциалните посетители и туристи в България.

Виж също...

Loading...