Здравният медиатор на Трън: Болката на хора от уязвимите групи е, че работят там, където не искат

Предложението за назначаване на втори здравен медиатор в Трън е на сегашния медиатор, който работи с уязвимите групи от населението Димитър Миланов. Това стана ясно по време на интервю в предаването “Нещата от живота” по телевизия “Кракра“.

бщина Трън обяви конкурс за нов здравен медиатор в средата на месец януари тази година. Конкурсът ще се проведе в рамките на един ден и ще се състои в разглеждане на постъпилите документи от комисия, след което ще бъде проведено интервю с кандидатите, одобрени по документи. Крайният срок за подаване на документи за участие беше до 15 февруари, а на 27 февруари ще се проведе конкурсът.

Всекидневно здравните медиатори в общините Брезник и Трън се сблъскват с трудности, като един от проблемите, с който често се сблъскват са ранните бракове. Наскоро здравният медиатор в Трън споделил с кмета Цветислава Цветкова, че за града е необходим още един човек, който да работи с уязвимите групи от населението. “Сега на 27-ми е обявен конкурс за втори здравен медиатор в нашия град.”, поясни здравният медиатор Димитър Миланов в ефира на телевизия “Кракра”. “Все още здравният медиатор не е утвърден като работник. Има предубеденост от някои хора и от институции дори. Честно казано, специално за мен прикривам тази болка с усмивка и така им показвам, че мога да съм ром-здравен медиатор, но се опитвам всячески да бъда в помощ на хората.”, сподели още Димитър Миланов.

Здравният медиатор на Брезник Даниела Захова добави, че и при нейната работа се наблюдава този проблем. “Важното е да се изгради доверие между нас, за да може да си контактуваме, за да можем да си имаме доверието, с което да си помагаме с тези информации.”, каза Даниела Захова в ефира на телевизията. На въпрос на водещия по темата за огнищата на туберкулоза в Брезник, здравният медиатор отговори, че по тази линия се работи с фондация “П.У.Л.С.”. “Вече хората се грижат и полагат всички усилия, за да бъдат здрави.”, добави още Даниела Захова.

На друг въпрос относно информираността на хората от уязвимите групи, здравният медиатор на Трън отговори, че местните са информирани за всичко. “Мога да кажа, че хората са информирани почти за всичко. Единствено болката, която ги държи е болката от безработицата. Принудени са да работят там, където не трябва да работят. Да правят неща, които не трябва независимо от това, че мястото, на което работят ще донесе вреда в живота им. Но с риск за всичко са готови да изкарат двата лева да си купят примерно хляб.”, каза здравният медиатор на Трън и поясни, че при него няма ден, в който да няма хора, търсещи работа.

Снимка: кадър телевизия “Кракра

Виж също...

Loading...