Брезничани ще се включат в световната инициатива “Пробуждане с хоро” навръх националния празник на България

Световната инициатива “Пробуждане с хоро” ще се проведе за първи път в град Брезник. Това каза специално за читателите на Zapadno.com заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска.

Инициативата е на “Сдружение Азбукари“ и „Българи за България” като целта е възраждане на българщината. “Пробуждане с хоро” ще се проведе за четвърта поредна година на националния празник на България – 3 март. Организаторите отправят призив за обединение на българите у нас и по света със символа на единението, енергията, силата на духа и тялото – българското хоро.

“Нека покажем красотата на фолклора, темперамента и позитивната емоция на българина. Нека се съберем в родова верига и да разкажем, че българите имаме нужда от Единение. С поведението ни на този ден, ще пренесем с отговорност и търпение примера на предците ни, творили единствено за духовно израстване и общочовешка подкрепа.”, призовават организаторите на инициативата.

В Брезник “Пробуждане с хоро” ще се проведе на 3 март от 12:00 часа на площада. “Нашето читалище ще се включи в тази инициатива. На 3 март, в 12 часа ще се играе хоро, ще се направи един клип, който след това ще се изпрати на сдружението и те вече си ги публикуват по тяхна линия.”, поясни заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска. Хорото ще бъде поведено от танцьори от танцовите състави към народно читалище “Просвещение-1870”. Участие в инициативата могат да вземат граждани и гости на Брезник.

На 3 март в 11:00 часа на площада в Брезник ще започне програмата по отбелязването на националния празник на България.

Виж също...

Loading...