Министър: Община Брезник може отново да кандидатства за пари за реставрация на Античния комплекс край Гърло

Община Брезник може да кандидатства за отпускане на средства по програма “Опазване на недвижимото културно наследство” за Античния комплекс край брезнишкото село Гърло. Това стана ясно от отговор на министъра на културата Боил Банов на въпрос, който народният представител от “БСП за България” инженер Любомир Бонев е задал, научи Zapadno.com.

Депутатът е задал въпрос към министъра по темата за реставрацията и опазването на мегалитния храм-кладенец край село Гърло. От отговора на министър Боил Банов става ясно, че през 2012 година Министерство на културата е финансирало изработване на “Актуализация на проект за защитна сграда и проект за консервация, реставрация с технологии и експониране” за обект “Мегалитен храм-кладенец” край брезнишкото село Гърло. Финансирането е било в размер на 6 300 лева. През следващата година Министерството е съгласувало изготвения проект, а в становището му е било посочено, че всички дейности по опазване на Античния комплекс трябва да се извършват в присъствието на компетентен археолог.

Договор за изграждане на защитна сграда и консервация на храм-кладенеца е бил сключен през 2014 година между Министерство на културата и Община Брезник. “Поради невъзможност да изпълни предвидените в договора дейности, вследствие на разрушена инфраструктура, община Брезник е възстановила по сметка на Министерство на културата предоставения, съгласно сключения договор аванс.”, пише още в отговора на министъра на културата Боил Банов.

От Министерството посочват още, че Община Брезник може отново да кандидатства за отпускане на средства през 2019 година по програма “Опазване на недвижимото културно наследство”, при условията по реда на определени правила. За да се случи кандидатстването трябва да бъде подадено искане за финансова подкрепа, съгласно утвърдени нови правила на Министерство на културата. Срокът за кандидатстване за тази година е от 20 февруари до 20 март.

През 2018 година Община Брезник започна изграждането на полски път до Античния комплекс. Част от пътя преминава през общински територии, а друга – през държавни горски земи. Очаква се другата част от полския път да бъде изградена от „Държавно горско стопанство-Брезник“, но това ще се случи след провеждането на процедури, поясниха преди един месец от пресцента на Югозападно държавно предприятие.

Виж също...

Loading...