Национална агенция за приходите затвори 200 търговски обекта, които не са издавали касови бележки на клиентите

Над 200 търговски обекти – магазини, барове, дискотеки, спортни клубове, хотели, бензиностанции и дори ветеринарна клиника са били запечатани от звеното „Фискален контрол“ на Национална агенция за приходите от началото на годината. Според действащото законодателство неиздаването на касова бележка е основание за запечатване за срок до един месец, припомнят от Национална агенция за приходите. Освен временното затваряне на обектите, на собствениците им са наложени и глоби, достигащи до 2000 лева за всяко нарушение, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

От началото на зимния туристически сезон фискалният контрол на Национална агенция за приходите извършва масови проверки в зимните курорти и областните градове, като на някои места в страната патрулират униформени служители. Фискалните агенти използват специален софтуер за наблюдение от разстояние на оборотите на определени рискови търговци, чиито приходи значително се различават от обичайните за съответния бранш и територия.

„Засилваме контрола в зимните курорти и централните части на областните градове. Запечатването на обекти за срок до 1 месец е тежка и неприятна мярка за търговците, която обаче може да бъде избегната с издаване на касова бележка за всяка покупка.“ каза директорът на „Фискален контрол“ в Национална агенция за приходите Спас Шишков по повод проверките.

Виж също...

Loading...