Нов рекорд в Трън: Двуметрова мартеница от близо 10 километра конци ще бъде окичена на читалището

Колективът на народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” в град Трън ще се погрижи предстоящият празник Баба Марта да бъде по-пъстър. За тази цел от читалището подготвят огромна мартеница с дължина 2 метра, предаде репортер на Zapadno.com.

Мартеницата е в традиционните червено-бели цветове и символизира Пижо и Пенда. Класическите пискюли в бяло и червено ще бъдат окичени на сградата на читалището. Това ще стане на 1 март, когато от 11:00 часа на площада ще отвори врати изложба-базар на мартеници, изработени от учебните заведения и социалните услуги в Трън.

Обективът на Zapadno.com успя да заснеме огромната мартеница в процес на изработка. За направата и са използвани общо 9 600 метра конци. Белите конци са с обща дължина 4 800 метра и още толкова са червените конци. Изработката пък е отнела 2 дни на колектива на читалището. От културната институция ще украсят и мартенско дърво на 1 март.

Преди няколко години в Плевен също са изработили двуметрова мартеница, но тя е била направена от конци с обща дължина близо 2 километра. Плевенската мартеница е била изработена от деца от местна детска градина.

През 2017 година в Айтос ученици са изработили мартеница с дължина 7 километра, 166 метра и 20 сантиметра. Мартеницата е била от типа “гривна”.

Мартеницата не е първият традиционен символ с големи размери, който трънското читалище прави. През месец декември 2018 година колективът и деца от състави към читалището показаха 4-метрова сурвачка изработена е от 1 килограм вълна, сушени плодове, кравайчета, кестени, орехи и други украшения.

Виж също...

Loading...