В село Бегуновци почетоха 90-годишнината от смъртта на видния опълченец Маринко Красин – СНИМКИ

Освобождението на България от турско робство е сред важните моменти в историята на страната ни. Заслуга за Освобождението имат редица именити или по-малко известни българи, както и съюзници от Русия. Сред тях е бегуновчанинът Маринко Красин, който активно е участвал в различни боеве.

По-рано днес местни жители на Бегуновци и гости от град Брезник почетоха паметта на опълченеца Маринко Красин, който е починал на 1 март 1929 година. “Като младо момче Маринко Красин бяга от турците в чужбина. Той е бил преводач в Кубански конен полк. В България пристига с руските войски, с които преминават през река Дунав. Маринко Красин е участвал в сраженията при Стара Загора, при Шипка, дори е бил ранен на Шипченския проход. След като се излекува участва и в боя при Шейново. След Освобождението се установява в Бегуновци.”, разказа историкът от Брезник Аниела Асенова, която беше сред хората, отдали почит на опълченеца. Подобни възпоменания често се провеждат по-рано от датата на кончината, поясни още тя.

“Интересното е след смъртта на Маринко Красин, свещеник Асен Дамянов пише до Народното събрание, което отпуска пари за изграждане на мраморен паметник на гроба му в Бегуновци. Военни почести пък са били отдавани на гроба на Маринко Красин от взвод с войници, който е пристигал в селото. Това се е случвало по времето, когато все още е съществувал 5-ти конен полк.”, разказа Аниела Асенова. Паметна плоча на Маринко Красин е поставена и на фасадата на административната сграда в Бегуновци.

Разгледайте снимки от отдаването на почит на Маринко Красин:

[maxgallery id=”34647″]

Снимки: Аниела Асенова

Виж също...

Loading...