През 2019 година музеят в Брезник ще отбележи две важни годишнини, които са свързани с историята на града

Общински исторически музей-Брезник ще отбележи 150 години от основаването на Класното училище в града и 130 години от рождението на куплетистът и популярен трубадур Стоян Миленков. Това анонсира за читателите на Zapadno.com директорът на музея Емилия Велинова.

Стоян Миленков е роден 9 ноември 1889 година в град Брезник. Специализира актьорско майсторство в Париж, преди Първата световна война играе като драматичен актьор в Народния театър, а после дълго време е говорител в радио София. “Той е една позната и непозната личност. Една личност, която е играла важна роля в културния живот на България в началото на 20-ти век – от 1912-а до неговата кончина през 1953-а година. Смятам, че младите брезничани едва ли познават и творчеството, и делото на Стоян Миленков, а пък някак си на национално ниво той е от тези непознатите известни българи. Смята, че винаги е звучало актуално неговото творчество. Гордост е за Брезник, че той тук е роден, че не е забравил корените си, че се е връщал в Брезник.”, каза Емилия Велинова.

Музеят на Брезник съхранява голяма част от неговите лични вещи и архив. Те са дарени от неговата дъщеря Чайка Миленкова. “Китарата, с която толкова години е обикалял села, градове, свирил е в столицата е част от движимите културни ценности на музея. Неговата табакера, очила, фотоапарат, грамофонни плочи – имаме наистина една богата колекция свързана със Стоян Миленков и ми се иска да обединим усилия, за да направим едно достойно честване през ноември и да отбележим 130-годишнината. Така че всеки, ако има спомен за него, всеки ако има някаква снимка, докоснал се е до личността Стоян Миленков, моля да ни потърси в музея, да обединим усилията си.”, каза директорът на музея Емилия Велинова.

Годишнината от основаването на Класното училище в Брезник ще се отбележи през месец септември. Тогава то е отворило врати, а в наши дни сградата му приютява част от Общински исторически музей-Брезник. 150-годишнината ще бъде отбелязана с тематична изложба. “Ще се постараем да направим един проект за частична реставрация, ремонт и консервация на сградата, защото има нужда от това. Откакто е направена основната реставрация и консервация през 80-те години на миналия век, просто не е правен такъв ремонт.”, сподели Емилия Велинова.

Виж също...

Loading...