Урок по родолюбие научи ученици как Трънският революционен комитет създава правителство по време на турското робство

В навечерието на националния празник на България ученици от средно училище “Гео Милев” в град Трън взеха участие в открит урок по родолюбие. Урокът беше изнесен от директора на Общински исторически музей-Трън Ангел Динев, предаде репортер на Zapadno.com.

Темата на урока беше свързана с предстоящия национален празник на България – 3 март и ролята на Трънския край в освободителната война. Урокът беше изнесен пред сборна група от ученици от 5, 6 и 7 клас, които са членове на групата по краезнание “Млад краевед” с ръководител госпожа Станкова. “Идеята на Общински исторически музей – град Трън беше да запознаем учениците от тази сборна група с някои по-интересни факти, свързани с Руско-турската освободителна война и по-специално с участието на трънчани и приносът на населението на Трънския край за освобождението на България от османското владичество. Надявам се, че беше полезна тази импровизирана лекция за младите ученици от училището, защото все пак в тяхната официално утвърдена програма от Министерство на образованието, която те изучават няма по обясними причини включени достатъчно знания, конкретно свързани с Трънския край. Затова и акцентирахме върху тях.”, сподели директорът на музея в Трън Ангел Динев пред репортер на Zapadno.com.

На първия подобен урок по родолюбие, учениците бяха запознати с четите, които са съставени от трънчани с войводи Симо Соколов и Гроздан Насалевски. Тези чети са вдигнали голямо въстание в югозападните български краища през зимата на 1877 – 1878 година. Това въстание е станало известно в историята под името “Шопско” и чрез него е освободен град Трън от османската администрация тогава. “В интерес на истината през декември 1877 година не е имало османски войски в Трън, които да окажат решително съпротива на българските въстаници. Но все пак освобождението на града има голямо символично значение още повече, че тогава трънчани създават временно и специално временно правителство, както го наричат те, с ръководител Гиго Пеев и с някои други активни дейци на Трънския революционен комитет наричан още и “Власински” в историята, като Тако Пеев. Успяват близо 2 месеца да задържат на власт това временно правителство. След това разширяват въстаническата територия в почти цялата Шопска област, големи части от Софийско, Босилеградско, Царибродско, Радомирско, Пернишко, районът на Костинброд, Кюстендил. Въстанието обхваща доста голяма територия. По моите преценки това са едни около 20 – 25 хиляди квадратни километра от тогавашните югозападни български земи, включително част от днешна Република Северна Македония.”, поясни още директорът на музея. Временната власт, начело със Симо Соколов и Гроздан Насалевски успява да удържи управлението в тези региони до месец юни 1878 година, когато става ясно, че ще бъде свикан Берлинският конгрес и тези земи ще бъдат върнати под юрисдикцията на Османската империя. Тогава са изпратени турски войски, които потушават въстанието.

Районът на община Трън е осеян с паметници, които са издигнати в чест на това и други събития, свързани с историята на региона. Сред тях е и паметната морена по пътя за Ждрелото на река Ерма. Намерението на Общински исторически музей-Трън е да продължи с откритите уроци, които ще обхванат ученици от средно училище “Гео Милев”. При подобряване на метеорологичните условия се очаква да бъдат проведени и уроци на музеите в трънските села Бусинци и Студен извор, както и част от манастирите, църквите и параклисите в Трънско.

Виж също...

Loading...