Музеят на Брезник получи подарък от Историческия факултет към Софийския университет – ценна литература

Официално представяне на сборника “Известия на Общински исторически музей-Брезник” се състоя по-рано днес в град Брезник. Участие в събитието взеха авторите на сборника, професори и доценти от София, представители на местната власт, читалищни секретари, дейци на културата и общественици от област Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Представянето беше открито от директора на музея Емилия Велинова. С кратко приветствие тя изрази благодарността си за отпечатването на първия по рода си сборник на музея в Брезник. Сборникът „Известия на Общински исторически музей-Брезник“ том 1 е под редакцията на професор доктор Надя Манолова-Николова. Авторите, които ще бъдат представени със своите трудове в сборника са: Емилия Велинова, Светла Пантелеева, Милена Симова, професор д.и.н. Диляна Ботева, доктор Здравка Коркутова, Филип Михайлов, Тодорка Момчилова, Веселин Хаджиангелов, професор доктор Надя Манолова-Николова, доктор Стоян Шиваров, Делян Русев, Елена Боянова, главен асистент доктор Милена Любенова, Константин Панайотов, Георги Радославов, Милчо Георгиев, Златка Стратиева и Анелия Асенова.

Слово към присъстващите представи и заместник-деканът на Историческия факултет към Софийски университет “Свети Климент Охридски” доцент доктор Георги Николов. “Искрено се радвам за издаването на този том, разбрах, че то е резултат от една научна конференция. Всяка нова книга винаги ме е радвала лично като човек, който е обградени от книги през целия си живот. Надявам се тази книга да влезе по-скоро в научен оборот и ако не всяка година, поне през година да излиза по един том. Както е тръгнал с този хубав външен вид, дай Боже да го спазвате, да бъде в еднакъв размер, в еднаква дебелина.”, сподели доцент Георги Николов и изрази мнение, че в Западна България все още има много неоткрити богатства.

Заместник-деканът на Историческия факултет към Софийски университет използва момента, за да направи подарък на Общински исторически музей-Брезник. Той подари сборници, които Историческия факултет е издал през последните 1-2 години. “Това са нови изследвания в областта на античната, средновековната история и археология, но също така има и тематични сборници в областта на Възраждането и по-новата история. Тези книги смятаме, че ще бъдат полезни на колегите, които работят в Брезник и също така за любителите на историята, за децата, за учениците. Надяваме се тук те да намерят подходяща библиотека, където да се ползват и от гражданите на Брезник.”, поясни доцент Георги Николов пред репортер на Zapadno.com.

Събитието се превърна и в среща, на която бяха обсъдени и други теми, свързани с региона и историята му.

Виж също...

Loading...