Историкът А. Асенова: Свободата за Брезнишко и Трънско е много изстрадана, защото идва през май 1879 година

Историята за Освобождението на Брезник и Трън е тъжна, защото свободата идва по-късно, а не на 3 март 1878 година. Това сподели историкът от град Брезник Аниела Асенова в предаването “Нещата от живота” по телевизия “Кракра“.

В старите църковни книги е записано, че след турците в Брезнишко пристигат сърбите. “Това става на 18 декември 1877 година, когато победният поход на руските войски плаши турците и те стягат багажа си и тръгват от Граово. Но след тях идват сърбите за съжаление. Така че свободата за нашия край идва чак на 21 май 1879 година и тя е много изстрадана свобода, защото точно по времето когато руските войски навлизат в българските земи, дядо Кота Кафеджийски – един виден възрожденец, също така и други видни брезничани са затворени в кулата, която е останала от времето на Кара Фейз.”, разказа историкът Аниела Асенова в ефира на телевизия “Кракра“. Култа била наблюдателна и се намира на мястото, където в наши дни е разположена сградата на Районното полицейско управление в Брезник.

Сърбите пристигат в региона с навлизането на руските войски и се настаняват трайно. “Претенциите са били, че трябва да завземат Трън, Брезнишко. Те се настаняват точно на 18 декември, завладяват Брезнишко, Царибродско, Трънско. Те са искали да присъединят тези територии към Сърбия още тогава. Дядо Кота Кафеджийски, който е затворен в кулата, излиза, бяга и събира подписи със свои съмишленици. Заедно с Тако Пеев, който е от Трън, успяват да отидат чак до Сан Стефано, там да представят подписите на българското население в Трънско и Брезнишко, което не иска да бъде под сръбска власт.”, припомни още Аниела Асенова.

Свободата на Брезнишко и Трънско става факт 17 месеца след Освобождението на България от турско робство. Преди 2 години историкът Аниела Асенова, в качеството си тогава на директор на местния Общински исторически музей, разказа още за Освобождението на Брезник и Трън от сръбската окупация. Припомнете си още по темата в публикацията: Общинският исторически музей: Брезник е бил под сръбска окупация 17 месеца по време на Освобождението на България – ВИДЕО + СНИМКИ

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com, сред които фотографии от фонда на Общински исторически музей-Брезник

Виж също...

Loading...