Парапет на стълбище в новата сграда на Общински исторически музей-Брезник е изграден от стари военни пушки

Цеви на стари военни пушки са вградени в парапета на новата сграда на Общински исторически музей-Брезник. За този факт разказа директорът на музея Емилия Велинова пред репортер на Zapadno.com.

Фактът с вградените пушки е малко известен за повечето брезничани. Парапетът към стълбището е бил изграден в сегашния си вид през 80-те години на миналия век. През 2018 година сграда на бившия Дом на народната армия в Брезник беше предоставена за нуждите на местния музей.

Историческите извори за самото стълбище са оскъдни и са обосновани предимно на спомени на брезничани. Преди повече от 30 години около сградата на ДНА е имало ограда, изградена с бракувани пушки. “Цялата ограда на ДНА-то беше с пушки. При преустройството на ДНА-то през 1985-та година се махна оградата.”, спомня си полковник Петър Петров, който е председател на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Брезник офицер от резерва. Според него пушките, които са използвани за оградата и парапета са много стар модел, като датировката им е от края на 19-ти или началото на 20-ти век. “Те са без затворен механизъм, без възможност да произведат изстрел. Може би са от Руско-турската война”, сподели полковник Петър Петров.

Брезничанинът Божидар Пантев също си спомня периода, когато е имало ограда от пушки около сграда на ДНА-то и сегашна зала “Военен клуб” на музея. Оградата е била премахната през 80-те години на миналия век и с част от пушките е направен парапетът, спомня си Божидар Пантев.

Във фонда на музея няма информация за оградата и стълбището, нито в библиотеката към читалището. От музея са твърдо решени, че в бъдеще тази историческа реликва трябва да бъде запазена в този си вид.

Виж също...

Loading...