Четири нови духовни книги излязоха от печат с подкрепата на Църногорския манастир в Брезнишко

Още четири нови заглавия се прибавят към книжните бисери, издадени от сдружение “Православно Отечество” с подкрепата на Църногорския манастир „Свети свети Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян“ над брезнишкото село Гигинци, съобщиха от пресцентъра на светата обител.

От печат излязоха “Акатисти и жития на преподобните Киево-Печерски отци Марк Пещерник, Агапит Врач и на всички Киво-Печерски светии”, “Акатисти и жития на светите наши отци Амвросий Медиолански и Амвросий Оптински”, третата част на „Нов Атонски патерик“ съдържаща кратки разкази на преподобния старец Паисий и на други светорци, както и Устав на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия. Книжката с акатисти и жития на светите наши отци Амвросий Медиолански и Амвросий Оптински е превод от църковнославянски и руски език. Това е първото издание, което съдържа 86 страници и струва 4.80 лева.

В книгата с акатисти и жития на свети Марк Пещерник и на свети Агапит Киево-Печерски Чудотворец – Врач съдържа и Акатист и молитвено поклонение към всички преподобни Киево-Печерски отци, както и кратко сведение за Киево-Печерската Лавра и нейните светии и имената на преподобните Киево-Печерски отци, които почиват в Близките и Далечните (Теодосиеви) пещери (повече от 120 светии). Книгата е със 107 страници и струва 5.40 лева, поясниха от Църногорския манастир.

Третата част на “Нов Атонски патерик” е с 254 страници и струва 12 лева. Съставителят на книгата е уважаван атонски старец, поради смирение пожелал да остане неизвестен. Над 30 години събирал и систематизирал повествования и изречения, отразяващи аскетичното и исихастко Предание на Светата Атонска Гора. Книгата му от 800 страници, излязла на Света Гора през 2011 година, претърпя няколко преиздавания. За удобство на читателите преводът излиза в три части – “Животоописания”, “Разкази за подвижничеството” и “Разкази на преподобния старец Паисий и други светогорци”, обединени под общото заглавие “Нов Атонски патерик”. Основната част от трети том са ярки изречения от преподобни Паисий Светогорец за истинското подвижничество, изпълнено с любов и смирение. Третият том съдържа поучителни истории, разказани и от други отци, които дават възможност да вникнем и разберем още по-дълбоко духа на старите светогорци.

Снимка: Църногорски манастир

Виж също...

Loading...