Водачите на организацията, която се борила за връщане на отделените трънски села били заловени в България

Отцепването на част от Трънско и други райони на България става след подписването на Ньойския договор през 1919 година. Наскоро се навършиха 100 години от събитието, нанесло траен отпечатък в историята на страната ни.

Преди 90 години е имало хора, които са се борили отново да върнат отцепените и разделени села към България. Такъв е и случаят с Вътрешната западнокрайска революционна организация „Въртоп“. Интересен факт от историята на организацията е, че нейните водачи са били заловени в България и предадени на Сърбия с цел двете страни да не си развалят отношенията. “Те са заловени в България и предадени на Сърбия, за да не си развалят отношенията със сръбската страна. Ние не искаме да се конфронтираме със съседите, но това са трънски села. Не може да забравим тези неща.”, поясни Десислав Банков, който е общински съветник в Трън и председател на местната структура на ВМРО. За известно време заловените водачи са били по затворите на Сърбия. Те са пуснати на свобода след идването на власт на Тито. “Една година седят по затворите, обаче през това време се сменя системата, идва Тито на власт и той казва: Те са се борили срещу другата система, не срещу мен. И ги пуска, но тогавашната власт в България ги екзекутира, някъде около Перник. Не знам защо.”, каза още Десислав Банков и поясни, че това сочат историческите данни.

Наскоро стана ясно, че предстои поставяне на паметна плоча за героите на Вътрешната западнокрайска революционна организация „Въртоп“. Идеята за поставянето на паметната плоча е отдавна, като сега не се прави с предизборна цел, поясни още Банков.

Изработването на паметната плоча ще бъде направено от централата на ВМРО в София, а местната структура ще съдейства за поставянето и по пътя за Ждрелото на река Ерма. Властта в Трън също одобри идеята за поставянето на паметна плоча.

Виж също...

Loading...