Сурвакарите на Гигинци се завърнаха от фестивала в Хърватия с плакети, специална ракия и много приятни емоции – СНИМКИ

Сурвакарската група на брезнишкото село Гигинци успя да впечатли хърватите по време на традиционен карнавал в хърватския град Велика Горица, научи Zapadno.com.

Сурвакарите от Гигинци бяха на двудневно гостуване в Хърватия, където по покана на организаторите на събитието се включиха в традиционния Турополски карнавал във Велика Горица. Те бяха и единствените представители от страната ни на тазгодишния карнавал. “На кметството подарихме огромни мартеници с Пижо и Пенда с дължина по 1 метър, но главичките им бяха изработени от кратунки. Подарихме две маски на координатора Стипо Дуваняк, а той ги дал на деца, които са били много щастливи от изненадата. Много щастливи и въодушевени бяха хората там и имаше повече посетители от “Сурва” в Перник. Дефилето беше над 2-километра.”, сподели водачът на сурвакарската група Пепи Божков. За негово учудване във Велика Горица имало и детски карнавал, който се провеждал на следващия ден след голямото събитие в региона.

Колоритната група от Гигинци се е представила и с обичая “Сватба”, с който предизвикала още по-големи симпатии в публиката. Водещият на програмата пък също се превъплътил в образ и отпил от сватбарската ракия на Гигинци. За доброто си представяне групата от България е била удостоена с два плакета, грамота, предметни награди и още много подаръци от хърватите, сред които специална ракия от кметът на Велика Горица. При гостуването си групата е посетила етно селище, както и столицата на хърватската страна – Загреб.

Посланикът на България в Хърватия също е бил заедно със сурвакарите от Брезнишко по време на тяхното участие. Местна телевизия пък направила репортаж с гигинските сурвакари, които са останали с много приятни емоции от гостуването си в чужбина. Координаторът на карнавала също е останал с добри впечатления за страната ни, благодарение на духа на сурвакарите от Гигинци. В социалната мрежа Фейсбук той сподели, че е много радостен от представянето на сурвакарската група и добави, че със съвместни усилия се постигат успехи.

Разгледайте снимки от гостуването на сурвакарите от Гигинци в Хърватия:

[maxgallery id=”34942″]

Снимки: Розита Велинова

Виж също...

Loading...