Близо 40 гоблена на 8 дами от Брезник и Ноевци запленяват с красотата си в Общинския исторически музей – СНИМКИ

Изложбата „Що е граовка рука ватила, све е убавиня“ беше тържествено открита в изложбената зала “Военен клуб” на Общински исторически музей-Брезник. Чрез експозицията 8 дами от град Брезник и брезнишкото село Ноевци представят своите творения, предаде репортер на Zapadno.com.

Това е първата подобна изложба на гоблени, която се организира в музея на Брезник. На откриването присъстваха част от авторите на творбите, заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска, председателят на Общински съвет-Брезник Виолета Младенова, която е и горд притежател на част от показаните гоблени, както и граждани и гости на града. “Това е върховно изкуство, което всеки не може да го постигне. Хвала на вам брезничанки, които сте сътворили толкова красота, който сте наследили красотата, която са създали вашите баби, вашите майки в края на 19-ти началото на 20-ти век. Да си пожелаем хубав празник. Бъдете живи и здрави, много работливи и догодина да направим още по-голяма изложба – второ издание на “Гоблените на брезничанки и брезничани”.”, каза директорът на музея Емилия Велинова и разказа кратката история на това изкуство.

Приветствие към гостите отправи и заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска. “В навечерието на този хубав празник, който предстои да отпразнуваме – 8 март, искам да поздравя всички жени, не само вас присъстващите и всички наши приятелки, приятели, близки, майки, дъщери. Да бъдат много здрави, да бъдат много щастливи, да имат късмет и разбира се всичко, което правят да бъде изпълнено с много доброта и с много голямо чувство към всички останали. За изложбата, която днес откриваме – наистина за първи път в музея се случва такова нещо. Благодаря на гобленистките, които са взели участие в днешната изложба и дано следващата година цялата зала да бъде запълнена с много гоблени, защото съм сигурна, че във всеки един дом има поне по един гоблен, сътворен от ръцете на наш близък човек, ако не от самите нас.”, каза Мария Добревска пред гостите в залата.

Специален музикален поздрав с няколко песни отправи певицата Теменужка Тюфекчиева докато гостите отпиваха глътка вино и се наслаждаваха на гоблените в залата.

Участие в изложбата взимат Анна Младенова, Елена Стоянова, Славейка Атанасова, Лиляна Малинова, Милена Сергиева, Теменужка Владимирова, Станка Христова и Димитрина Арсова. Експозицията от 39 гоблена представя различни контрасти като известни сгради, личности, натюрморти и други. Изложбата може да бъде разгледана до 10 април в зала “Военен клуб” на музея, като вероятно експонирането и в музея може да се удължи.

Разгледайте част от изложените гоблени, които може да разгледате в музея на Брезник:

[maxgallery id=”34994″]

Виж също...

Loading...