Преди 63 години патриарх Кирил празнувал с брезничани на голям църковен празник

На днешната дата през 1971 година умира българският патриарх Кирил. Той е роден на 3 януари 1901 година в София под името Константин Марков Константинов. Учи в Софийската семинария, а след това следва Богословие в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, Белград, Загреб и завършва висше образование в Черновци, припомниха от “Държавен архив”-Перник.

Приема монашество още като студент. На 10 май 1953 е избран за патриарх на Българска патриаршия, след като е избран от Третия софийски църковно-народен събор за патриарх и Софийски митрополит. Снимка от посещението на патриарх Кирил в Брезник за празника Рождество Богородично, провел се на 21 септември 1956 година, се съхранява във фонда на “Държавен архив”-Перник.

Той е бил наричан още Кирил Български и е пръв патриарх на Българската православна църква след възстановяването на патриаршеския и статут през 1953 година. През 1943 година дръзва да се опълчи на властите, за да спаси подготвените за депортиране в лагерите на смъртта пловдивски евреи. Митрополит Кирил поема събраните за депортиране евреи под своя закрила и заявява, че ако ги натоварят във вагоните, той ще легне пред влака. На 18 юли 1968 година Светият Синод начело с патриарх Кирил обявява решението си за смяна на Юлианския църковен календар с Новоюлиански календар.

Патриарх Кирил е доктор хонорис кауза на Софийската, Московската и Санктпетербургската духовна академия. От 1948 година е подпредседател на Националния комитет за защита на мира, а от 1950 година е член на Световния съвет на мира. Умира на 7 март 1971 година в град София. Погребан е в църквата „Света Богородица“ в Бачковския манастир.

На 10 март (неделя) се чества денят, посветен на спасяването на българските евреи. Спасяването се състои в това, че на 10 март 1943-та година е спряно депортирането към концентрационните лагери на нацистка Германия.

В публикацията са използвани снимки от фонда на “Държавен архив”-Перник и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...