С няколко събития ще бъдат отбелязани 140 години от Освобождението на Трън и Брезник

140-тата годишнина от Освобождението на Трън и Брезник ще бъде отбелязана в град Трън през месец май тази година. Това анонсира началникът на “Държавен архив”-Перник Станислава Георгиева преди дни в град Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Събитията, с които ще се отбележи годишнината ще бъдат няколко и ще се проведат около средата на месец май. “В началото на месец май под егидата на Община Трън планираме да отбележим годишнина от Освобождението на Трън и Брезник, всъщност когато говорим за националноосвободителни борби ние не можем да разделим тези два града. Така че там ще обърнем внимание на Тако Пеевия род и ще се надяваме да се видим отново с вас в началото на май. Датата още не е определена.”, каза Станислава Георгиева по време на представянето на сборника “Известия на Общински исторически музей-Брезник”. Честванията ще се организират от Община Трън, “Държавен архив”-Перник и пътуващо читалище “Бащино огнище”.

Освобождението на Трън и Брезник се случва през месец май 1879 година, а не през март 1878 година, тъй като двата региона са били под сръбска окупация в продължение на 17 месеца.

Виж също...

Loading...