На осмомартенско тържество дами от Слаковци отбелязаха няколко празника и получиха комплименти от кмета на селото – СНИМКИ

Дами от брезнишкото село Слаковци празнуваха 8 март – международния ден на жената и празник на майката. На осмомартенското тържество бяха отбелязани още 2 други празника – Баба Марта и Денят на самодееца, предаде репортер на Zapadno.com.

Празникът се проведе в ресторанта край язовир „Слаковци“, където около 15 дами и няколко кавалера изпълниха с усмивки и добро настроение дълга маса. Кметът на Слаковци отправи приветствие към присъстващите на тържеството дами. “Уважаеми дами, при нас е традиция заедно с осмомартенското тържество да си почетем Деня на самодееца, както и традиционният първи ден на месец март – Баба Марта, въпреки че сме с няколко дни назад. Всички знаем, че мартеницата задължително се изработва от червени и бели вълнени конци, които трябва да са усукани. Червеното е кръв и живот, бялото е чистота и щастие. Вярвало се е, че в природата през този период е идвало едно неопределено зло наречено “лошотия”. Затова някои са украсявали мартениците със скилидка чесън, за да ги предпази от лошотията. Освен това мартеницата привлича и късмета. Но днес празнуваме Деня на жената, Деня на майката. А майките посреща и изпращат. Майките остават при земята, в която са вкопани темелите на дома. При земята, която е изхранила децата им, която познават и която обичат. Заради всеки стрък израсъл от нея. Заради благословията на труда. Заради люлките, вързани някога под сянката на клона. Когато са щастливи, пораслите деца забравят тази ласка. Душата на майката помни всичко. Тая женска душа с чувствителни сетива възприема красивото, справедливото и доброто и го предава на челядта си. Жената е родена да дава живот, топлина, уют и спокойствие. Жената е родена да обича. Крехката сила на тази жена като сянка се е вграждала във всяка българска основа. От нея започва мъжествеността на синовете, преклонението пред знамето, верността към отечеството. Тази вярност и отреди място в героичната летопис на борбата. Тя не създава, за да получи благодарност. Всеотдайността е нейната същност. И топлината. И бдението. Тя слива своите делници и недели, за да лепи като лястовица гнездото си. Щастлива е когато другите са щастливи! Знае цената на щастието. Знае цената на живота. Затова ви пожелавам: Бъдете живи и здрави Да сте весели и засмени. Да сте бели и червени и от Бог благословени!”, каза кметът на село Слаковци Димитър Димитров.

Всяка дама на празника получи комплимент от кмета – по едно лале и мартеница за здраве. Тържеството се организира за поредна година от кметството на село Слаковци и народно читалище „Искра-1932 г.“.

Разгледайте снимки от осмомартенското тържество на дами от село Слаковци:

[maxgallery id=”35043″]

Виж също...

Loading...