С приходите от тол системата ще могат да се рехабилитират и поддържат три пъти повече пътища във всяка област

Макар и много закъснели, поставихме началото на устойчив в дългосрочно финансово отношение сектор. С очакваните приходи от въвеждането на тол системата за тежкотоварни автомобили, която ще заработи от 16 август 2019 година, ще могат да се рехабилитират и поддържат три пъти повече пътища във всяка област. Ресурсът, който ще се генерира, ще е в пъти по-голям. Очаква се още през 2020 година той да е два пъти и половина по-голям от досегашните постъпления. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от пресцентъра на ресорното министерство.

От 1 януари 2019 година в България беше въведена електронна винетка за ползване на платената пътна мрежа. За тежкотоварните автомобили над 3,5 тона е-винетките ще са валидни до 15 август 2019 година включително. От 16 август 2019 година за тях се въвежда тол като съвременен начин за събиране на такси, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Цените на всички видове винетки остават непроменени и през 2019 година.

Системата за събиране на пътни такси е базирана на съвременни технологии, които позволяват удобни начини за плащане и осъществяване на контрол. С влизане в сила на е-винетката отпадна необходимостта да се залепва хартиен стикер на предното стъкло на пътното превозно средство. При проверка от контролните органи на пътя, шофьорите не са задължени да представят документ, удостоверяващ купена e-винетка.

Виж също...

Loading...