Ученици от Брезник се докоснаха до живата история на село Брезнишки извор – 300-годишен дъб

Навръх 8 март ученици от клуба „Пътешественици в етнографията на Граово“ към брезнишкото средно училище „Васил Левски“ проведоха обиколка на село Брезнишки извор, научи Zapadno.com.

Населеното място е запечатало в себе си късчетата история на района. Едно от тези късчета е 300-годишният дъб, който е разположен в близост до селото. Интересното при днешната обиколка е, че деветокласници са разказвали на по-малките ученици за местата, които посещават в селото, сподели ръководителят на клуба и историк от Брезник Аниела Асенова. “Посетихме лековития дъб, който е регистриран и е природна забележителност. При посещението децата обиколиха с ръце дървото. Деца от 9-ти клас бяха подготвени и разказваха на по-малките за дъба.”, разказа Аниела Асенова. Тя поясни, че вековното дърво трябва да бъде почистено и да се монтира табелка, че е защитено, но не върху кората му. Друга подробност от историята на дървото е, че покрай него е била открита плоча с древногръцки надпис, а местността около дъба се нарича “При дубът”.

След отбивката при вековния дъб, групата се отправила към извора в селото, където са децата научили от свои съученици за зараждането на населеното място. Водата на основния извор в селото е каптирана през 1929 година.

Любознателните пътешественици са посетили и църквата “Света Троица” в Брезнишки извор, която е в окаяно състояние. Впечатление на учениците им е направило, че камбаната на храма е открадната. Друг интересен факт, който е свързан със селото е възвишението Изворска могила. “Деца разказаха, че в наши дни там е поставен кръст, защото горе е имало византийска и римска крепост. Имало е и крепост, а сега има изкопи на иманяри.”, сподели още ръководителят на клуба Аниела Асенова. Учениците са научили и повече подробности за историите, свързани с Дарков камък и Марков камък, както и основаването на селото от 2 фамилии.

Днешното посещение на клуб „Пътешественици в етнографията на Граово“ е второто подобно. В средата на месец февруари тази година се проведе първата обиколка на членовете от клуба, за която може да прочетете и видите повече в публикацията: Ученици-пътешественици в етнографията на Граово посетиха Слаковци, където научиха повече за селото – ВИДЕО

Виж също...

Loading...