Патриарх Кирил посетил Брезник, за да провъзгласи отец Борис Николов за протойерей

През далечната 1956 година българският патриарх Кирил посетил град Брезник на големия църковен празник Рождество Богородично. За това съобщиха преди дни от “Държавен архив”-Перник, където се съхранява снимка от посещението на висшето духовно лице. Причината за пристигането му в Брезник била провъзгласяването на местния отец Борис Николов за протойерей. Това поясни пред репортер на Zapadno.com историкът от града и внучка на свещеника Аниела Асенова.

Провъзгласяването на отеца от патриарх Кирил се случило в местния храм “Свети Георги Победоносец”. “Той е бил в Брезник, защото тогава дядо ми е получил офикия за усърдна работа. С това дядо ми става протойерей.”, сподели Аниела Асенова и поясни, че тогава е присъствала, но е била малка. Тя има и снимка, на която е фотографирана с дядо си след провъзгласяването му за протойерей. На гърба на снимката, протойерей Борис Николов е записал, че тя е подарък за цялото семейство.

През 30-те години на миналия век, протойерей Борис Николов започва да служи в Брезник. Преди това той е водил богослужения в Земенско. Той служи на миряните и вярата в Брезник до края на земния си път пред 1973-а година.

Прочетете още по темата, свързана с патриарх Кирил в публикацията: Преди 63 години патриарх Кирил празнувал с брезничани на голям църковен празник

Виж също...

Loading...