Паметната плоча, която ще поставят при Ждрелото в Трънско е изградена от зам. председателя на Камарата на каменоделците и занаятчиите в България

Известният каменоделец, заместник-председател на Камарата на каменоделците и занаятчиите в България и общински съветник в София Димитър Антов е изработил паметната плоча на Вътрешната западнокрайска революционна организация „Въртоп“, която ще бъде поставена по пътя за Ждрелото на река Ерма в Трънско, предаде репортер на Zapadno.com.

Инициативата за паметната плоча започва да става все по-актуална в последните седмици, особено след като Общински съвет-Трън одобри поставянето и по пътя за Ждрелото на река Ерма. Вътрешната западнокрайска революционна организация „Въртоп“ е учредена на 16 декември 1928 година. Организацията се е борила срещу връщането на българските територии, които са преминали в Сръбско след подписването на Ньойския договор.

Идеята е била паметната плоча на организацията да бъде открита още в края на 2018 година, но поради неблагоприятните метеорологични условия в Трънско събитието е отложено. “Искахме за 90-годишнината от създаването на организацията да направим официално откриване на паметната плоча. За съжаление тогава беше студено и не успяхме. Самата плоча вече е готова и се намира в цеха на Димитър Антов, който е общински съветник в София от ВМРО, известен каменоделец, заместник-председател на Камарата на каменоделците и занаятчиите в България.”, поясни Стефан Грънчаров, който е национален координатор от ВМРО. Сред творбите на Димитър Антов са пиедестала на статуята на цар Самуил в София, паметник на генерал Иван Колев в Добрич и паметник на Васил Левски в град Драгоман.

Намерението е паметната плоча да бъде официално поставена в края на месец март или началото на месец април. На монумента са изписани имената на по-главните дейци на “Въртоп”, сред които Иван Гьошев и Асен Николов. Изработването на плочата е финансирано от централата на ВМРО в София, а областната и общинската структура на организацията в Пернишко ще помогнат за поставянето и. “Официално имаме отпреди близо месец и половина разрешение от Община Трън за мястото, където да бъде поставена. Това е точно на началото на самата поляна на Ждрелото на река Ерма. Плочата ще бъде поставена в рамките на края на март – началото на април, зависи от климатичните условия, като идеята е да я открием някъде около 20-ти и да я съчетаем с честванията на годишнината от избухването на Априлското въстание. Това е нашата идея.”, поясни още Стефан Грънчаров от ВМРО.

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и ВМРО

Виж също...

Loading...