Брезнишките пожарникари се бориха с пламъците в районите на 6 села, по пътя за Трън и в бившето военно поделение

В рамките на няколко дни брезнишките огнеборци са се отзовали на множество сигнали за пожари в община Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Тежките дни за пожарникарите са започнали от 7 март, когато в района между брезнишките села Кошарево и Станьовци горяха сухи треви и борова гора. Пламъците от този пожар са били изпепелили 80 декара гора, но много други горски насаждения са спасени, благодарение на пожарникарите.

През изминалите почивни дни екипите на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Брезник са гасили пламъци в районите на брезнишките села Долна Секирна, Ноевци, Кошарево, Садовик, Конска, Арзан, както и по пътя за Трън и при бившето военно поделение на Брезник. Повечето пожари са били в сухи треви и са предизвикани при небрежност с боравене с открит огън. В района на село Долна Секирна е била спасена гора от пламъци, които са бушували покрай нея, поясниха от пожарната в Брезник.

От пожарната отново апелират към хората, да не палят сухи треви и отпадъци, защото това са основните причини за пожари с материални загуби и човешки жертви. Глобите са от 500 до 2 000 лева, ако не подлежат на наказателна отговорност.

Разчистването на сухи клони и растителни отпадъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им на място чрез изгаряне. Небрежното боравене с огън от работници, пастири, туристи и други е най-честата причина за възникване на пожари от такова естество. Затова трябва да се спазват правилата за палене на огън в гората. Мястото се определя след преценка на пожарния риск за околните насаждения, по възможност трябва да е в близост до вода (язовир, река, ручей, извор, чешма). Огнището се подготвя кръгло, с диаметър до 1 метър и се огражда с венец от камъни с височина около 20 сантиметър или се вкопава в земята, като извадената от него пръст се насипва по периферията. Огнището се огражда с минерализована ивица – това е ивица, почистена от цялата тревна маса до почвения слой. В никакъв случай огънят не се оставя без наблюдение. Мястото не се напуска от хората, преди да е напълно изгасен. При ветровито време не се пали огън – летящите искри и въглени разпространяват огъня в неочаквани посоки, той се разраства и обхваща огромни площи за кратко време.

Абсолютно недопустимо е да бъде изхвърлена незагасена угарка от цигара в леснозапалима среда. Макар и малка по размери, тя притежава достатъчна „огнева мощ” да запали сухата тревна растителност при попадането си върху нея. Изхвърлянето на стъклен амбалаж или стъклени парчета сред сухата растителност има ефект на лупа вследствие продължителното слънчево нагряване и също се превръща във фатален огнеизточник. В случай на пожар – не губете време. Незабавно се обадете на телефон 112.

Виж също...

Loading...