Изхвърлят ли се битови отпадъци на бившето сметище край Трън? – СНИМКИ

Бившето депо за битови отпадъци в община Трън продължава да събира боклук. Според изискванията на Европейския съюз то не трябва да се използва. Отпадъците от пограничната община се извозват на регионалното депо за битови отпадъци в Перник. Но има отпадъци, които не се извозват от Трънско до Перник. На такава гледка се натъкна репортер на Zapadno.com.

На 12 март, малко преди обяд, обективът на Zapadno.com засне как камион е спрял с вдигнат леген в средата на бившето депо за битови отпадъци край град Трън. Шофьорът на камиона каза, че изхвърля растителни отпадъци – сухи клони и дървени стърготини и поясни, че е изпратен от Община Трън да извършва тази дейност. Проверка след разговора установи, че на сметището е изхвърлена купчина със сухи клони и дървени стърготини, примесени с битови отпадъци – пластмасови бутилки, пластмасова саксийка, мушама и други. На около 50 метра от купчината се забелязваше дим, който излизаше от стари битови отпадъци.

Кметът на Община Трън Цветислава Цветкова потвърди, че на бившето депо за битови отпадъци се извозват растителни отпадъци, които са събрани от улиците в града и са натрупани вследствие пролетно почистване на дворове. “Това са изсъхнали дървета от почистване на дворове, които хората изхвърлят на тротоарите. Даже пред детската градина, може и да сте заснели, имаше един куп – хората са си почиствали храсти в двора. Просто това нещо го изкарваме горе, защото знаете, че дървесината ще се разложи, няма да има никакъв проблем. Но битовите отпадъци – всичко се кара в Перник, ето ги констативните протоколи.”, поясни кметът на Трън пред репортер на Zapadno.com.

От протоколите стана ясно, че за месец февруари на регионалното депо в Перник са извозени 123 720 тона битови отпадъци от община Трън. “Това е малко, защото казах и на сесия, че хората в неселените места в момента са малко. Летният сезон количеството като тонаж е значително повече.”, добави кметът Цветислава Цветкова. На въпрос на репортер на Zapadno.com какви действия ще предприеме Община Трън за изхвърлените битови отпадъци, които са примесени с растителните, кметът отговори: “Явно това е било затрупано в самата стърготина и те като са го натоварили по принцип нали се сещате, че няма как да го отделят в контейнера. Затова се е получило. Иначе сте видели, че горе друго няма, което да е притеснително.”, каза кметът Цветислава Цветкова. За дима на бившето сметище, който обективът ни засне, кметът на Община Трън добави, че преди дни там е имало пожар и “това може с пожарната да изкоментираме” и отбеляза, че не е горяло депото. Репортер на Zapadno.com отново попита кмета дали има възможност тези отпадъци да не са там и получи следния отговор: “Има възможност, ще говоря с колегите. Просто явно е било затрупано вътре в самото нещо.”, каза Цветислава Цветкова.

Предстои рекултивация на бившето депо за битови отпадъци на Трън, която ще се предприеме след като Общината изготви проект за тази дейност.

В интерес на безопасността на природата в района на бившето сметище край Трън, Zapadno.com подаде сигнал със снимките, които може да видите по-долу, до Регионална инспекция по околна среда и водите-Перник. При отговор от тяхна страна ще информираме читателите за по-нататъшните действия, които ще се предприемат.

Разгледайте снимки, които обективът на Zapadno.com засне по-рано днес:

[maxgallery id=”35207″]

Виж също...

Loading...