Мобилно приложение следи за неплащане на данъци и дава възможност на клиентите за директна връзка с НАП за сигнализиране

Нова версия на мобилното приложение на Национална агенция за приходите позволява проверка дали дадена касова бележка е истинска или фалшива. Проверката става със сканиране на QR код, които поетапно до края на годината ще стане задължителен във всяка касова бележка, издавана от български търговец. Към момента около 50 000 касови апарати печатат такива кодове върху бележките, които издават. Мобилното приложение на Национална агенция за приходите може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play – за  Android устройства, съобщиха от пресцентъра на Национална агенция за приходите.

Проверката става на 2 фази – първо се сканира отпечатания на бележката QR код, като приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат. Клиентът може да сравни дали данните в хартиената бележка и мобилното приложение съвпадат или се различават. Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с Национална агенция за приходите по телефона, за сигнализиране за фалшива касова бележка.

Ако данните съвпадат, потребителят може да направи справка чрез приложението дали конкретната касова бележка е получена в сървърите на Национална агенция за приходите. Ако всичко с бележката е наред, приложението показва в зелено, че документът е бил успешно получен в Национална агенция за приходите. Ако има разлика в данните или бележката не е изпратена в приходната агенция, приложението дава възможност за подаване на сигнал по телефона. До момента мобилното приложение на приходната агенция има над 50 000 инсталации от потребители, като броят им непрекъснато расте.

Ако клиент изобщо не получи касова бележка, може да сигнализира в Национална агенция за приходите на телефона на Информационния център 0700 18 700 в работно време или на електронна поща infocenter@nra.bg

Виж също...

Loading...