Глобален анализ: България изпреварва държави като Франция и Швейцария по отворени данни и заема 26-о място на планетата

България е на 26-о място в света по отворени данни, показва глобалният индекс ODIN, който оценява официалната статистика на 178 държави в света, съобщиха от пресцентъра на Националния статистически институт.

Докладът, изготвен от Open Data Watch, бе официално публикуван по време на 50-ата среща на Статистическата комисия на ООН (СКООН), която се проведе в Ню Йорк. Според документа през 2018 година страната ни събира 65 точки при среден резултат за изследваните държави от 41. Шампион в класацията е Сингапур с резултат от 85 точки, следвана от Дания, а най-висок резултат от Централна и Източна Европа има Полша (81). След България остават държави като Италия, Франция, Швейцария, Обединеното кралство, Люксембург и така нататък.

Индексът показва както какъв е обхватът на данните, които официалните статистически институти публикуват, така и каква част от тези данни са отворени, тоест във формат, позволяващ да бъдат използвани от всеки, който желае да работи с тях. Оценяват се три категории – бизнес статистика, социална статистика и екологична статистика. За четири години (в сравнение с 2015 година) страната ни се е преместила с 21 места напред.

Виж също...

Loading...