Гобленистката от Брезник Ст. Христова: Това изкуство изисква голяма концентрация, но много успокоява

Изкуството да се правят гоблени изисква голяма концентрация, но в същото време успокоява. Така гобленистката от град Брезник и преподавател по български език в средно училище “Васил Левски” Станка Христова описа изкуството пред репортер на Zapadno.com.

Наскоро произведения, направени от ръцете на Станка Христова бяха изложени в съвместна експозиция в Общински исторически музей-Брезник. Нейните творби се отличават с това, че на тях са изобразени хора или пейзажи, сред които и Иисус Христос. Гобленистката се занимава с това хоби от около 15 години, а интересът и бил подбуден от нейна приятелка. “Моя приятелка започна да шие и покрай нея и аз се увлякох покрай това. То е като наркотик. Като започнеш и чакаш – това квадратче да мине, следващото личице. Не е много лесно, защото изисква голяма концентрация, внимание… Но иначе е увлекателно и много успокоява.”, сподели Станка Христова.

Времето за изработка на гоблен варира и е в зависимост от изображението и големината му. Гобленът с Иисус Христос бил изработван в продължение на 2 месеца, предимно вечерно време, когато преподавателят Станка Христова е по-свободна. На друг интерес гоблен в нейната колекция са изобразени нейните внучки. Гобленът се изработва по предварително изготвена схема с всичките видове конци. “Всяка една фигура носи голямо удовлетворение, която може да се направи. Снощи ших една от главите на тайната вечеря. Докато не направя лицето, не мога да заспя. То си те кара отвътре. Лицата носят по-голямо удовлетворение.”, разказа още Станка Христова.

Виж също...

Loading...