Над 200 декара площи в Трънско са под карантина заради зараза по картофи

Малко над 218 декара в землището на трънското село Вукан са под карантина заради зараза. Това става ясно от заповед на Областна дирекция по безопасност на храните-Перник, която е оповестена на входа на Община Трън, научи Zapadno.com.

Заповедта е от 8 февруари 2019 година е във връзка със Закона за защита на растенията и Наредба за борба с бактериалното кафяво гниене по картофите, причинявано от бактерията Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. Лабораторни изследвания в Централната лаборатория по карантина по растенията също са потвърдили заразата от карантинния вредител Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al в контролна проба взета от картофи сорт Сорая (на склад), които са били произведени на площ от 12,3 декара в местността “Делница” в землището на село Вукан.

Областна дирекция по безопасност на храните-Перник е поставила под карантина за срок от 5 години площта от 12,3 декара в местността “Делница” във Вукан. Поставената под карантина площ е използвана за производство на картофи за консумация и преработка през 2018 година от нерегистриран в официалния регистър за фитосанитарен контрол на Областната дирекция по безопасност на храните. Производителят използва склад в трънското село Мрамор, за който дирекцията е направила предписание да се дезинфекцира или фумигира под официалния контрол на фитосанитарни инспектори в срок до 15 март 2019 година. Земеделската техника, машините, превозните средства, съдовете и всички предмети, включително опаковките, които са били в контакт с картофите, които са произведени на поставената под карантина площ също трябва да се обеззаразят и дезинфекцират, става ясно още от заповедта.

Обявени са и зони за вероятно заразяване и възможно разпространение с карантинния вредител Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al, които са с различни площи и се простират на общо около 206 декара. Площите са разположени в землището на село Вукан и се намират в местностите: “Под училище”, “Селище”, “Байчиница”, “Брод” и “Делница”. За тези зони от Областна дирекция по безопасност на храните-Перник е наложена забрана за срок от 1 година, следваща годината на установяване на вредителя, да се отглеждат: картофи, домати, патладжан, пипер, други растения гостоприемници, различни от картофи и домати, в това число диви гостоприемници от семейство Solanaceae (Картофови) и растения от семейство Brassicaceae (Кръстоцветни). Забраната важи и за растения, за които има установен риск от разпространение на вредителя.

През 2017 година площи с картофи в община Трън отново бяха поставени под карантина заради зараза. Тогавашната заповед за налагане на карантината е била обжалвана в съда, който е потвърдил карантината. От делото през 2017 година става ясно, че засегнати са били площи в землищата на селата Цегриловци и Слишовци.

Виж също...

Loading...