През есента град Брезник ще бъде домакин на научна конференция свързана със Западна България

Втора научна конференция ще се проведе в град Брезник през есента на тази година. Темата на конференцията ще бъде свързана със Западна България, предаде репортер на Zapadno.com.

Предложението е надсловът на научната конференция да бъде: “Общество, култура, образование в Западна България”. Идеята на организаторите е чрез събитието да се обхванат широк кръг от проблеми. “Обмисляхме да бъде по-широка тематиката и да привлечем повече хора, не само в региона, но и извън него. Както аз се засмях – от Видин до Бяло море. Териториално да бъде широкопоставена темата. “, каза професор доктор Надя Манолова-Николова, която беше председател на първата научна конференция, която се проведе в Брезник през 2018 година.

Директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова поясни, че намерението е конференцията да се проведе през есента, най-вероятно в някои от дните на месец октомври. През тази есен музеят на Брезник ще отбележи две важни годишнини за региона – 150 години от основаването на Класното училище в града и 130 години от рождението на куплетистът и популярен трубадур Стоян Миленков. Двете годишнини ще се навършат през есенния сезон и именно това е причината тогава да се проведе втората научна конференция.

Виж също...

Loading...