Нова възможност за работа в Брезник: Търсят работници за археологическите разкопки под Бърдото

Отново се набират общи работници за археологическите разкопки под Бърдото. Изпълнението на работата се възлага и финансира от местното минно дружество. Изпълнител на дейностите е Националният археологически институт с музей към Българската академия на науките, поясниха от “Трейс Рисорсиз” на официалната си Фейсбук страница.

Ръководител на разкопките ще бъде археологът от Регионалния исторически музей-Перник Филип Михайлов. Той подбира и ангажира хората, които проявяват интерес за работа. „Хубаво е да са местни хора.”, съобщи специално за Zapadno.com Филип Михайлов. „В края на миналата седмица вече проведохме една среща с кандидатите, записали са се 16 човека, като 90 процента от тях са работили вече на разкопките в предишни години. Вече са наясно какво представлява работата, няма да имат нужда от обучение и така ще е по-бързо и по-лесно да се работи.“, поясни още той.

Археологът съобщи, че най-вероятно в първата седмица на месец април ще има още една среща с кандидати за работа. Общият брой на работниците, които ще е необходимо да работят на разкопките, е 30 души. Археологическият сезон ще започне на 8 април 2019 година, поясниха от дружеството, което ги финансира и работи на територията на град Брезник.

Първите разкопки под Бърдото в Брезник стартираха през лятото на 2016 година. Вторият етап беше през 2017 година, с което първият участък беше напълно проучен. Информацията и находките от археoлогическата дейност бяха предоставени на Община Брезник и публично представени пред обществеността на града през пролетта на 2018 година. Изложбата с най-интересните артефакти е на разположение на посетителите на Общинския исторически музей-Брезник.

Археологът Филип Михайлов е познат на обществеността в Брезник с участието си в научната конференция, която се проведе през 2018 година в града. На форума той представи информация за каменните кръгове, които се намират на североизточния склон на Бърдото. Неговата теория е, че в древността те са били използвани за рудодобив.

В публикацията са използвани снимки на “Трейс Рисорсиз” и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...