Вековният дъб-цер в село Рани луг се класира на 14-то място в конкурса “Европейско дърво на годината” ‘2019

Вековното дърво в трънското село Рани луг не успя да се класира в челната тройка на конкурса “Европейско дърво на годината” ‘2019, научи Zapadno.com.

Вчера, в Брюксел бе обявен победителят в конкурса „Европейско дърво на годината 2019“, който се организира под патронажа на Кармену Вела – комисар по околна среда, морско дело и рибарство.
Церемонията по награждаване се състоя в Европейския парламент с подкрепата на Павел Поц – член на Европейския парламент, заместник-председател на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Водещи на събитието бяха Натали Пауълз и Ладислав Мико от Европейската комисия при голям интерес и участие на много представители на институции и организации, ангажирани с опазване на околната среда, поясниха от сдружение „Партньорство за околна среда“ на сайта си.

На първо място в конкурса е класиран бадемът на Снежния хълм в Печ, Унгария с 45 132 гласа, следван от Абрамстевският дъб в Руска федерация, който е събрал 39 538 гласа. На трето място е свещеният каменен дъб от Монте Барбейро, Португалия с 32 630 гласа. Дъбът-цер в село Рани луг е класиран на 14-то място с актив от 12 846 гласа.

336-годишното дърво, което расте в двора на храма в Рани луг, беше класирано сред претендентите за “Европейско дърво на годината”, след като спечели конкурса „Дърво с корен“ за 2018 година с помощта на 1 236 гласа.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...