На съд за пътнотранспортно произшествие в град Трън, при което загинал пешеходец

Окръжна прокуратура-Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу К. С. на 41 години за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 3, б. „б“, вр. ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от Наказателния кодекс, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Обвиняемият С. е правоспособен водач на моторно превозно средство, като има регистрирани нарушения и налагани административни наказания по Закона за движението по пътищата.

Около 0:10 часа на 10 декември 2016 година той управлявал собствения си лек автомобил „Фолксваген Голф“ по улица „Денчо Знеполски“ в град Трън. Движел се в посока към центъра на града със скорост около 56,84 километра в час, при максимално допустимата скорост за населено място и моторно превозно средство категирия „В“ – 50 километра в час.

В района непосредствено до „Тошкино мостче“ обвиняемият шофирал плътно в дясната част на пътя, като по същото време на пътното платно за движение, в близост до тротоара, се намирал пешеходец – Б. Н. на 24 години. Макар че разполагал с възможността да го възприеме, да намали скоростта и да спре автомобила, К. С. не задействал своевременно спирачната уредба, нито заобиколил мъжа. Вследствие на тези действия на обвиняемия пешеходецът бил ударен с предната дясна част на бронята на автомобила. Пострадалият паднал върху капака на колата, ударил си главата в предното панорамно стъкло, след което бил отхвърлен на пътната настилка.

К. С. спрял автомобила и заедно с намиращ се наблизо свидетел на случилото качил Б. Н. в автомобила си, за да го транспортира до медицинско заведение. Обвиняемият откарал пострадалия пред сградата на филиала на Центъра за спешна медицинска помощ в град Трън, но вместо да го предаде на дежурния лекар, го оставил на улицата и отпътувал. След това С. откарал автомобила на черен път в местността „Свети Илия“ град Трън, където го оставил и се прибрал в дома си.

Междувременно свидетелят на инцидента стигнал пеша до филиала на спешна медицинска помощ в Трън, където открил изоставения Б. Н., който лежал на пътя пред стълбите на главния вход на спешния център. Били извикани служители на лечебното заведение, които с носилка го преместили в сградата и извършили преглед. Пострадалият бил транспортиран в УМБАЛСМ „Пирогов“ в град София за лечение, където няколко дни по-късно починал.

От заключението на изготвената по делото съдебно-медицинска експертиза е видно, че смъртта на Б. Н. се дължи на тежка черепно мозъчна травма и настъпилите от нея усложнения.

Според изготвената автотехническа експертиза, основната причина за настъпване на пътнотранспортно произшествие са неправилни от професионална гледна точка действия на водача на моторно превозно средство – движението му плътно в дясната част на платното за движение, при наличие на пешеходец там, най-вероятно поради отвличане на вниманието. Той е разполагал с възможността да спре преди мястото на инцидента, но не го е направил. В конкретния случай не скоростта, а движението на автомобила плътно в дясната част на платното за движение, при наличие на пешеходец там, е оказало решаващо значение за настъпването на пътното произшествие, отнело човешкия живот.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Виж също...

Loading...