Вековен гигант на 1 000 години, който расте в Трънско е най-старото регистрирано дърво в област Перник

Най-старото регистрирано дърво в област Перник се намира на територията на община Трън. Вековното дърво е цер, а възрастта му прехвърля 1 000 години. Преди години от него е бил отрязан огромен клон, който е бил с дължина около 35 метра. Това поясни историкът от Трън Кирил Михайлов пред репортер на Zapadno.com.

Вековният гигант се намира в двора на църквата “Света Богородица” в трънското село Докьовци. През 1983 година е била установена неговата възраст, която тогава е била 1 000 години. Височината му е 25 метра, а периметърът – 6 метра и 60 сантиметра. В наши дни реалната му възраст е 1 036 години. Другото регистрирано дърво в област Перник, което се доближава до възрастта на цера в Трънско се намира в ковачевското село Ракиловци, но е на 839 години.

По времето когато група от експерти пристигнала в Трънско, за да установи възрастта на част от вековните дървета в региона, историкът Кирил Михайлов е работил като домакин в Община Трън. “Пътувахме много, имаше много обекти по селата – електрически мрежи, ВиК мрежи, мостове, подпорни стени и така нататък. Имаше над 40 обекта в така наречения “Поименен списък”. Друга уредба – друга държава, както се казва. Имах щастието да разбера от декьовчанин една много интересна история, включително и в Общината това се коментираше – че най-старото дърво в България е церът в село Декьовци при църквата. Всъщност по това време е имало държавно изследване, нямам идея кой го е правил. Това дърво имаше много интересен клон, който беше ориентиран към пътя. Може би над 35 метра беше дълъг – от първото разклоняване на самото дърво. Имаше си и табела.”, спомни си Кирил Михайлов.

Част от клоните на дървото, включително и над 35-метровия, са били отрязани по различни причини. “За съжаление не е обърнато достатъчно внимание или може би се е налагало дървото да бъде така почистено. Но със сигурност тази приказка тогава се носеше в пространството – че това е най-старото дърво в България. В Трънско има много вековни дървета, има и незнайни такива по горите. Хората знаят по-забележителните, но например в Трънско има така наречената дива леска или “диволесковица”, ние му казваме по трънски. Това е дива леска, която разжда изключително ситен модел лешници. Интересното е, че може да стане многовековна. Така жива знам при Ждрелото, на дясната скала, над тунела. Това са видовете, които ги има в Трънско.”, добави още историкът Кирил Михайлов.

При археологически разкопки в района на трънското село Забел, където се намира римски некропол са били открити дънери на бряст, което е най-здравият дървесен вид на планетата, който не гние. Дървото расте до определена възраст, след което сърцевината му заболява и не може да остарее. Този дървесен вид е служил за направата на част от тракийски колесници, които са били открити преди време в Трънско, поясни още Кирил Михайлов.

Виж също...

Loading...