Разделено трънско село с население от няколко жители впечатли младежи с родолюбива идея

Разделеното трънско село Богойна, в което живеят няколко жители, е впечатлило младежи, които реализират проекта “Околобългарско”, научи Zapadno.com.

“Това не е пещера. Това е пътят към село Богойна, Трънско. Уникално село, с вълнуваща история.
Единственият път за селото минава през този тунел, който се намира дълбоко в гората. Историята на селото е още по-вълнуваща.”, споделиха от проекта “Околобългарско” във Фейсбук страницата си и показаха фотография на тунела при Ждрелото на река Ерма.

За проекта “Околобългарско” разказаха вчера по bTV в предаването “Преди обед”. Проектът се реализира от четирима младежи, а идеята им е да ни запознават с личности, които движат промените, а не ги чакат. В рамките на 40 дни обикалят страната, за да посетят 100 населени места, като всичко започва от Плевен.

През 2018 година екипът преминал и през община Трън, където попадат в село Богойна, част от някогашното трънско село Петачинци преди подписването на Ньойския договор. “След Ньойския договор от 1919 година селото е разделено и другите 4 махали остават в Сърбия. Така братя и сестри, роднини, остават разделени. В района, българи построили кула с камбана, която биейки, напомняла на техните братя, останали в Сърбия, че не са забравени! 😥”, поясняват от “Околобългарско”.

От проекта допълват, че в наши дни селото се обитава от трима души, но за сметка на това привлича туристи с рибарника, който е изграден там.

През лятото на 2018 година, преди посещението на “Околобългарско” в Трънско, читателите на Zapadno.com научиха как преди 100 години разделените българи в Трънско били свързани с „пролазница“ на разкъсаното село Петачинци.

Снимки: Околобългарско

Виж също...

Loading...