Учениците-пътешественици от Брезник се докоснаха до част от богатствата на Бегуновци и Кошарево – ВИДЕО

Ученици от град Брезник обогатиха знанията за културните и исторически забележителности, които Брезнишко съхранява. Това се случи по-рано днес на поредното пътуване на клуб „Пътешественици в етнографията на Граово“, предаде репортер на Zapadno.com.

Ученици от различни класове на училището в Брезник, техните класни ръководители и ръководителя на клуб „Пътешественици в етнографията на Граово“ и историк от Брезник Аниела Асенова посетиха селата Бегуновци и Кошарево. Заедно с тях бяха и ученици от друг клуб по интереси, който се ръководи от преподавателят Вероника Валериева. С посещението си, децата и младежите се докоснаха до част от богатствата, които двете брезнишки села съхраняват. Пътуванията на брезнишките ученици са част от проект „Пътешествие из етнографията на Граово“ към средно училище „Васил Левски“ и се осъществяват с безплатен транспорт, осигурен от мината в Брезник.

В Бегуновци беше посетен етнографският музей на селото, в който се съхраняват експонати, свързани с бита и културата на хората в региона. Тъкачният стан и казанът за ракия бяха сред предметите, които събудиха интерес в любознателните пътешественици. Освен ценните експонати в музея се пази списък на родовете от село Бегуновци, които са 49 на брой. След разглеждането на музейната сбирка, младите брезничани и техните преподаватели отдадоха почит с поднасяне на цветя на паметната плоча на бегуновчанина Маринко Красин, който е бил опълченец.

Следващата спирка на клуба беше в съседното село Кошарево, където местни самодейци и жители посрещнаха гостите в „Къщата на маските“. Учениците побързаха да разгледат експонатите в къщата-музей – сурвакарски костюми, маски и други предмети, свързани със “Сурова”. В единствената по рода си сграда-пазител на сурвакарската традиция, учениците бяха посрещнати и разведени от Клара Илиева, която е отговорник за “Къщата на маските”. “Децата имат голям интерес към Сурова. Хубаво е на децата да им остане като спомен, тъй като информацията може да им потрябва в някоя област. Важното е да записват от възрастните хора всичко.”, сподели ръководителят на клуб „Пътешественици в етнографията на Граово“ и историк от Брезник Аниела Асенова. Посещенията на клуба се записват с видео и снимки, които ще бъдат събрани в презентация.

Вижте как пътешествениците в етнографията на Граово посетиха “Къщата на маските” във видеото на Zapadno.com:

Освен до историческите и културни предмети, гостите от Брезник имаха възможността да се докоснат до живите ценности на Кошарево, като например 89-годишната Надка Иванова. Баба Надка, както я наричат всички, е най-възрастната жена в селото и участничка в сурвакарската група на Кошарево. Специално за посещението възрастната жена изпя две песни – “Булка върви из гора зелена” и “Село Кошарево”.

Бившият кмет и деятел на културата в селото Милка Боянова разказа на пътешествениците и техните спътници за така наречената “Турска къща” (сега “Къщата на маските”), за кошаревския свидетел и различни истории, свързани с това название, за традицията на сурвакарите в Кошарево и за някои от местностите наоколо. Преди години участниците в сурвакарската група, освен невестата, не разкривали своята самоличност, което било традиция.

Вижте с каква песен Надка Иванова посрещна ученици и какво разказа Милка Боянова във видеата на Zapadno.com:

Днешното посещение беше третото от поредицата такива, които са предвидени да обхванат Брезнишко. Досега бяха пътешествениците бяха посетили селата Слаковци и Брезнишки извор, където се запознаха с местни хора и забележителности. В края на следващата работна седмица, клуб „Пътешественици в етнографията на Граово“ ще гостува на брезнишкото село Банище.

Виж също...

Loading...