Брезничанинът Петър Кръстев успешно предава коневъдството на дъщеря си, която следва стъпките на баща си

В последните години коневъдството е един от занаятите, които нямат такава популярност, каквато са имали в миналото. Брезничанинът Петър Кръстев е сред малкото хора в региона, които продължават и дори предават традицията да се отглеждат коне, предаде репортер на Zapadno.com.

Петър Кръстев е сред редовните участници в състезанията, които се организират за Тодоровден в пернишкото село Богдановдол. Преди седмица, за четвърта поредна година той и негови коне взеха участие в традицията, която се организира в селото. Заедно със своите коне, той се класира на челни позиции в две категории по надтегляне с коне. Това беше и поредното му признание на Тодоровден в Богдановдол, след като през 2017 година той отново е бил сред класираните победители.

Брезничанинът се занимава с коневъдство от дете, но не наследствено, а по самоинициатива. Той отглежда 5 коня от породата “полутежковози”, с които изкарва прехраната си с работа в горите. Всеки кон си има име – Денис, Карина, Буби, Дебора и Сайда. Най-възрастното животно, което коневъдът отглежда е на 8 години, а най-младото е на 7 месеца. “Най-важното е да има грижа за конете. Хранене на конете, решене, почистване на конете – всичко, има си специфика. Трябва да има любов към животното. Нямаш ли любов – нищо няма да имаш.”, сподели Петър Кръстев и добави, че и семейството му помага в отглеждането на конете.

На състезанието заедно с Петър беше и неговата дъщеря Поли, на която той успешно предава занаята. Поли е ученичка в брезнишкото средно училище “Васил Левски”, но въпреки младата си възраст, тя с интерес се занимава с конете и се грижи за тях. Младата брезничанка с удоволствие би показала конете на всеки, който обича тези животни. За нея конете са нещо хубаво и я карат да се чувства по-свободна. Поли е твърдо решена да продължи традицията по отглеждането на коне.

Виж също...

Loading...