В Сръбско вече се подготвят за международното изкачване на връх Руй, което ще бъде на 22-ри юни

Тазгодишното международно изкачване на връх Руй е насрочено за 22-ри юни. От туристическата организация на община Бабушница и планинарски клуб „Руй 1706“ вече отправиха апел за участие в изкачването, което ще се проведе за десети път, научи Zapadno.com.

Тазгодишният надслов на международното изкачване, в което се включва и България, ще е “Руй – десетилетие на социализиране”. От българска страна организацията се провежда от Община Трън, която съдейства и за транспорт от центъра на Трън до един от началните пунктове за изкачване – село Забел. Разстоянието от село Забел до връх Руй е 10 километра, които се минават за около 2 часа при нормално темпо на ходене. По трасето до върха няма вода. Туристите предварително се предупреждават, че в планината има опасност от рязка смяна на времето.

Общата дължина на тази пътеката от сръбска страна е 24 километра, с разлика в надморската височина 1 026 метра при изкачване и слизане. Пътеката е маркирана с начертани пешеходни марки с формата на кръгове и стрелки и допълнително маркирана с дървени колове от червен и бял цвят, дървени табели и информационни табели, поясняват от туристическата организация на община Бабушница и планинарски клуб „Руй 1706“.

Виж също...

Loading...