Храмове в Брезник и Трън ще посрещнат вярващите с празнични литургии за Благовещение

Празничните литургии за Благовещение, което се отбелязва на 25 март, ще бъдат отслужени в градовете Брезник и Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Литургията в Брезник ще бъде в енорийския храм “Света Петка” и ще започне около 9:30 часа. Малко преди службата, в 8:30 часа ще започне утреня. Богослужението за празника в град Трън ще се проведе в храм “Свети Николай” и ще започне в 9:00 часа.

На Благовещение християните възпоменават радостното за всички събитие, когато Ангел Божий донесъл на Дева Мария вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител. Ангелът се явил при пресветата Дева и казал: “Радвай се, благодатна! Благословена си ти между жените!” Смирената Дева се смутила от тия думи. Но ангелът продължил: “Не бой се, Марие, понеже ти намери благодат у Бога! И ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син, и ще Го наречеш Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давид; и ще царува над дома Яковов навеки, и царството Му не ще има край.” Пресвета Дева казала на ангела: “Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?” — Ангелът и отговорил: “Дух Светий ще слезе върху тебе и силата на Всевишния ще те осени. Затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий.”, пише pravoslavieto.com.

Виж също...

Loading...