На Благовец жители на село Слаковци спазиха традицията да засадят пипер, за да бъде благ – ВИДЕО

Благовец или Благовещение е голям църковен празник, но той е свързан и с народни обичаи, които все още се спазват в брезнишкото село Слаковци. На Благовец се засажда пипер, за да бъде благ. Този ден е свързан и с прогонването на змиите и гущерите, разказаха дами от село Слаковци пред камерата на Zapadno.com.

Днешният празник беше отбелязан от местни жители, които запалиха свещички и се помолиха в храм „Света Богородица“. След посещението на храма, хората се отправиха към зала към местното народно читалище “Искра-1932“, където подредиха различни печива на масите – погачи, баница и кекс.

Традиция повелява на Благовец да се засажда пипер (чушки), за да бъде по-благ. Технологията по засаждането е позната – правят се лехи и се сади, за да се изкара продукция за разсад. Важен е денят, в който се сади, но въпреки че е прието това да се прави на 25 март, някои хора в Слаковци засаждат пипера на 7 април, когато се отбелязва Благовещение по стар стил.

На Благовец излизат от леговищата си змиите и гущерите. Според народното поверие те се прогонват в деня преди празника с тропане по метални съдове и купи. Този обичай се е спазвал в Слаковци, но на друг празник – Йеремия или Ирмиден. “В нашия край това се прави на Йеремия. На тоя празник не са го правили, а на Йеремия, ние като деца покрай зидове взимаме железни неща – лопате и железо, и викаме: “Беще гуще и змии, утре е Йеремия.”. Празникът Йеремия се отбелязва на 1 май, като в наши дни по-младите жители на село Слаковци все още спазват обичая за прогонване на влечугите.

Вижте какво още разказаха жители на село Слаковци за Благовец във видеото на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...