Жена, която страдала от неизлечима болест получила изцеление чрез молитви в брезнишкия храм “Света Петка”

Енорийският храм “Света Петка” в град Брезник е известен със своята древна история. Но освен с историята си, светата обител се слави и с чудесата, които се случват в нея. Сред най-известните случаи е изцеление, което жена от Брезнишко получила през 60-те години на 20-ти век. За този случай разказа историкът от Брезник Аниела Асенова, предаде репортер на Zapadno.com.

Чудодейните случки в брезнишкия храм не са единични и дори в наши дни те продължават да се случват. Хората търсят изцеление в храма, а за местните жители той се е превърнал в светиня, която буди страхопочитание в тях. Най-отдавнашната необяснима случка, за която по-възрастните брезничани знаят и разказват, е станала през 60-те години на миналия век. В онези години в храма е служил протойерей Борис Николов. “При него идва една жена от село Логатор (бел. ред. сега махала на брезнишкото село Гоз) да търси помощ, защото лекарите са и казали, че няма какво да направят. Тя е била кърмачка с малко дете. Започнала е да идва в храма и да се моли със свещеника. Тя удостоверява с това, че доживя до 90 години, но наскоро почина. Преди време се срещнах с нея и тя каза, че именно молитвите в храма “Света Петка” са я излекували, но не можа да ми каже каква е била болестта.”, разказа историкът Аниела Асенова. “Мога смело да кажа, че имаме вече и бебе, което не е бебе, то е вече на 3-4 години. Благодарение на молитвите, отправени към Света Петка. Имам излекувани от най-страшната болест на съвремието – от рак. Но хората трябва да продължават да идват и да благодарят, а не само еднократно.”, добави още тя.

Протойерей Константин Стойчев, който отговаря за храма, също споделя мнението, че в светата обител има нещо магнетично. “Мога да кажа, че аз заради тази църква съм в града. Практически още като певец идвах преди време. Много ми хареса мястото и така си пожелах по някакъв начин да бъда свързан. След време така се случиха нещата, което го отдавам на това, че Бог е видял това мое желание и Го е удовлетворил. Не съм го мислил целенасочено, но така се стекоха обстоятелствата. Мога да кажа също, че хората идват в града специално заради тази църква, идват от всякакви места. Много се харесва нашият храм. Усеща се просто вътре една мистичност, която я има в църквата, на тайнственост, едно невидимо присъствие. Наистина е благодатна църквата.”, сподели протойерей Константин Стойчев. Духовникът разказа и за друго чудо, което се случило на местен жител. Като дете местният жител бил много болен и се очаквало най-лошото за него. След като посетил храма, той се подобрил и доживял до малко над 70-годишна възраст без да боледува.

Всеизвестен факт е, че светицата Петка е била лечителка и закрилница на семейството. Частица от нейните мощи се съхранява в храм “Света Петка” в Брезник, в който чудодейна икона няма, защото всичките са свещени. Част от чудесата, които са се случили в храма са записани със съгласието на самите хора. От храма имат намерение да ги публикуват в летописна книга, която да се съхранява в църквата.

Виж също...

Loading...