С урок на открито ученици научиха за националното освободително движение в Трънския край, допринесло за Освобождението на България

Урок на открито пред ученици от 7 клас на средно училище “Гео Милев” в град Трън се проведе през вчерашния ден. Лекцията беше предадена от директора на Общински исторически музей-Трън Ангел Динев и е част от инициативата по запознаване на младото поколение в града с историята на Трънския край, предаде репортер на Zapadno.com.

Урокът се проведе на паметната морена по пътя за Ждрелото на река Ерма. Морената е издигната в чест на избухналото през месец май 1830 година в района масово въстание против османското робство. Учениците научиха за достойния принос за Освобождението на България, който е направен от националното освободително движение в Трънския край в периода 17 – 19 век. Трънската буна или така наречен Беглишкия джубур е въстание вдигнато от българското население в Знеполе в края на май 1830 година срещу османската власт. В онези години е бил основан и Трънският революционен комитет, наричан още и Власински.

Трънчани са съдействали за въстанията, които са били организирани през 19 век в граничната Моравска област. “Помагат на сърбите с войводи, четници, оръжия, храна, сведения и така нататък. Споменах Нишкото въстание (1841 – 1842 година). Тогава Нишки митрополит е Григори Кожински, който е роден в село Кожинци, Трънско. Турците го убиват на 18 октомври 1842 година заради това, че е помогнал на въстаниците. Това въстание, в което участват българи и сърби, е жестоко потушено от турците. Така пише в историческите извори.”, сподели директорът на музея в Трън Ангел Динев.

В края на месец февруари тази година ученици от средно училище „Гео Милев“ в град Трън взеха участие в открит урок по родолюбие, който отново беше изнесен от директора на Общински исторически музей-Трън. Предстоят още открити уроци, които се очаква да бъдат провеждани и на други знакови места в региона.

Виж също...

Loading...