Полицейски началници: Абитуриентите в област Перник имат респект от полицията, спазват часовете и нямаме проблеми

През последните няколко години абитуриентите в област Перник са станали по-примерни, имат респект от полицията по време на полицейски ескорти покрай абитуриентските балове и спазват часовете. Това отбелязаха началници на отдели към Областна дирекция МВР-Перник пред репортер на Zapadno.com.

По-рано днес в Областна администрация-Перник се проведе работна среща и пресконференция във връзка със стартирането на традиционната кампания “Нужни сте ни живи”, която ще се проведе за трета година в региона. Кампанията цели повишаване на вниманието на зрелостниците по време на абитуриентските балове. На работната среща бяха представени данни от отделни институции, които са ангажирани с участието си в кампанията. “От няколко години тук се предприемат доста така драстични мерки спрямо придвижването на абитуриентите от училищата. Не знам дали ви е направило впечатление – миналата и по-миналата година цялото това придвижване, особено когато са големи групи колони от автомобили е с любезното съдействие на “Пътна полиция”. Това съдействие се изразява с пилотиране и тампониране на колоните и с движение, ако времето позволява, на мотоциклети между съответните автомобили или отстрани.”, каза началникът на отдел “Охранителна полиция” към Областна дирекция МВР-Перник комисар Васил Василев.

Полицейският експорт се осъществява с цел да се предотвратят случаите на излизане на абитуриенти през прозорците или люковете на автомобилите. “Специално за абитуриентите, на базата че се провеждат много кампании преди самите събития, колегите от “Пътна полиция” доста така сериозно са приели нещата и може би това донякъде е повлияло да има някаква дисциплина и самото присъствие на полицията. Никой няма да си позволи в присъствието на пътен полицай да се покаже през прозореца, защото ще “олекне” с една парична сума, която може би е предпочел за нещо друго да даде, примерно. Така че и тази година ще се постараем това нещо, което е наложено като практика, като добра традиция да се продължи и да не се допускат такива неща.”, каза още комисар Васил Василев от “Охранителна полиция”.

Впечатление на полицаите прави добрата култура на абитуриентите. “От 2 години на нас ни прави впечатление – доста по-организирано е и се спазват часовете от абитуриентите. Знае се кой в колко часа, докато през други години се търсихме, не знаехме кой е курсовият. Последните 2 години децата абсолютно си спазват точно часовете и просто като една програма създадена от училището за целия ден се спазва и нямаме никакви проблеми. Доста и комуникацията ни е много добра, което нас много ни облекчава. Ние знаем къде, на кое място, колко абитуриента, в колко часа, кой е курсовият. Така че за култура съвсем друго е последните 2 години самото отношение на абитуриентите към деня.”, допълни началникът на “Пътна полиция” към Областна дирекция МВР-Перник главен инспектор Слави Лазов.

Регионална здравна инспекция-Перник също участва в кампанията, която е насочена към зрелостниците. През 2018 година са се провели 25 срещи със зрелостници във всичките средни училища в област Перник. “Ние използваме и интерактивни помощни средства, както и един филм, който тече в момента.”, поясни директорът на Регионална здравна инспекция-Перник доктор Юри Торнев. Сред методите, които използват експертите от Здравната инспекция са специални алкохолни очила. Чрез поставянето им, абитуриентите усещат как се чувства човек, който е употребил алкохол. Очилата се пробват от всеки зрелостник, който желае да разбере какво е да чувстваш в опиянено състояние. “Целта е да се намалят случаите на млади хора, които са част от пътнотранспортни произшествия. Хиляди благодарности към директорите на училищата. И тази година ще трябва да им звъня по телефоните, за да направим един график, за да можем да съвместим нещата. На абитуриентите им предстоят много неща и ние трябва да влезем с тази информация, но се надявам, както досега сме процедирали да нямаме проблем при оформянето на този график за провеждане на срещите.”, отбеляза Анна Василева от Регионална здравна инспекция-Перник.

Директорът на Секретариата на областната организация на БЧК-Перник Наталия Минева също представи участието на организацията в кампанията. “Много важно е обучението по първа долекарска помощ на кандидат-водачите на моторни превозни средства. Също разполагаме с алкохолни очила, които наистина са много интересни и ги карат да се замислят за това дали трябва да употребяват алкохол или не. През миналата година използвахме точно тези млади хора, които карат курсовете по първа долекарска помощ да ги призовем да са внимателни по време на абитуриентските балове и да не допускат нарушения.”, каза Наталия Минева.

Виж също...

Loading...