Поредицата “Мистичната България” показа какво е общото между средновековно гробище край Гърло и храм “Света Петка” в Брезник

Поредицата “Мистичната България” с автор и водещ Ирена Григорова продължава разходката в Западна България и по-специално в Брезнишко. По-рано днес, в предаването “Преди обед” по bTV бяха показани кадри и истории от района на брезнишкото село Гърло, видя Zapadno.com.

Античният храм-кладенец край село Гърло е сред най-изумителните места в региона. “Ние се намираме в една много особена област. Това е областта Мраката. В областта Мраката има изумителни обекти, но може би най-изумителният от всички е Гърло. Самият храм-кладенец е изключително древен.”, поясни пред камерата на поредицата “Мистичната България” по bTV доктор Веселина Вачкова от Институт за исторически изследвания към Българска академия на науките и директор на музея в Перущица.

Това е втори репортаж за Гърло, след като преди дни поредицата “Мистичната България” показа храм-кладенеца “Пусто Гърло”. В днешния епизод беше показано средновековното гробище край махала “Старо Гърло” в село Гърло. Няколко типа каменни плочи са разположени в района му, като има такива от 19 век, но и по-стари – от около 6 век.

Кадри в репортажа бяха показани от скалния параклис “Света Петка” в град Трън, но акцент бяха стенописите в енорийския храм в Брезник, който също носи името на светицата. Експертът от Институт за исторически изследвания към Българска академия на науките поясни, че в стените на брезнишкия храм “Света Петка” са зазидани два кръста ксто тези на средновековното гробище край село Гърло. Какво още разказа доктор Веселина Вачкова и показа камерата на “Мистичната България” вижте като натиснете тук.

Брезнишко има уникален потенциал за развитие на още туристически маршрути. Десетки туристи се стекоха до храм-кладенеца край Гърло след последния репортаж на “Мистичната България” за него. Прочетете още по темата в публикацията: Десетки туристи се стекоха на храм-кладенеца край село Гърло след репортажа на bTV за загадките, които крие

Виж също...

Loading...